Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

fredag, maj 15, 2015

Bäckenbottenträning har effekt mot täta träningar och inkontinensbesvär


Tranbärsjuice kan eventuellt förebygga urinvägsinfektion

 

 Problem med att kissa ett vanligt problem
Problem med att kissa är ett av de vanligaste symtomen vid multipel skleros. I undersökningar i upprepade studier har man kommit fram till att ungefär ¾ ( 75 procent) av personer med MS har sådana problem, dock kanske de siffrorna är något gamla eftersom de bygger på äldre studier. Idag får man diagnosen tidigare och förhoppningsvis leder det till att färre utvecklar symtomen.
Vanligaste problemet är tvingande trängningar-man måste ta sig iväg till toa så fort som möjligt, och tvingande trängningar ( urgency) har 24-86 procent av de med urineringsproblem.
Att springa på toa ofta, ökad urineringsfrekvens, är ett problem för 17-65 procent av MS-patienter med urineringsproblem.
Problem med att tömma blåsan , retention, är ett ovanligare symtom än trängningar men finns ändå hos mer än var fjärde patient. Detta kan vara en problematik man inte upptäcker själv åtminstone till en början. Därför brukar man mäta hur stor volym urin som finns kvar i blåsan efter att man kissat. Denna volym kallas residualvolym. Det är viktigt att undersöka om man har urinretention då kvarstående urin innebär ökad risk för urinvägsinfektioner som kan inbegripa och skada njurarna. Står det mycket urin i blåsan kan detta i sig leda till njurskada. ( Källa)

Bäckenbottenträning är effektivt vid MS och andra tillstånd
Det har visat sig att bäckenbottenträning kan minska symtomen från urinvägarna högst betydligt. På bloggen MS Research Blog finns en del dokumentation om detta. Här finns några av bloggens inlägg.
Det finns faktiskt forskning om att bäckenbottenträning har effekt vid problematiken med att kissa vid MS sedan lång tid tillbaka. Bäckenbottenträning är inte helt okänt vid inkontinens och andra funktionsrubbningar men troligen används det sällan som första behandling men borde nog vara första behandling eftersom det kan hjälpa bra och inte har några biverkningar. Träningen skiljer sig något för män och kvinnor men kan ha bra effekt för båda könen. Jag har tittat på olika träningsråd på nätet och de är faktiskt ganska lika. Är man osäker kan man få hjälp av uroterapeut. Hos dessa finns mycket hjälp att få.

Hur går det till?
Jag har tittat på olika sajter med bäckenbottenträning och råden är ganska likartade.
Landstinget i V-land.
Nicola.nu.
Man kan söka på nätet med sökordet bäckenbottenträning och finna olika sajter. Genom att läsa flera får man en klar bild av hur man gör det.
Bäckenbottenträning behöver flera än personer med MS – förmodligen de flesta över 40. Inte minst män som kommit upp i prostataproblemålder. Vid bäckenbottenträning för MS-are fanns åtminstone en undersökning som visade att det var minst lika effektivt för män.

Som jag förstår det gäller det att gå in ordentligt för träningen - vilket enligt min erfarenhet gäller all träning.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar