Tarmen är inte bara ett matsmältningsorgan – den är också hem åt biljoner mikroorganismer som kan påverka vår hjärna, vårt hjärta och vårt immunförsvar. Det forskas mycket kring detta just nu. Här är några exempel.
Tarmsjukdomar som ulcerös kolit, Crohns sjukdom och IBS har visat sig påverkas av en variationsrik tarmflora – den verkar ha betydelse för hur allvarlig sjukdomen blir.
Antibiotikaorsakad kolit kan vara ett mycket allvarligt tillstånd. Idag behandlar man det ofta med avföringstransplantation från en frisk person – med goda resultat. Det finns också sätt att förebygga den här typen av problem.
Typ 1-diabetes verkar ha koppling till immunaktivering och tarmdysbios.
Hjärtsjukdomar : Risken för hjärtinfarkt kopplas till fiberfattig kost som kan ge instabila plack av åderförfettning i hjärtats kranskärl.
Psykiska sjukdomar, som depression, har intressanta kopplingar till tarmens biota. Signalsubstanser som serotonin och GABA – som är viktiga för vårt psykiska välmående – produceras till stor del i tarmen med hjälp av mikroorganismerna där.
Sjuklig övervikt (obesitas) kan också påverkas av mikrobiotan, som i sin tur inverkar på energiutvinning och ämnesomsättning.
Neurologiska sjukdomar studeras allt mer i samband med tarmfloran:
- Multipel skleros: studier har påbörjats på människor, t.ex. av neurologen Sergio Baranzini (University of California).
- Parkinson: där undersöker man nu möjliga kopplingar till förändringar i mikrobiotan.
- Alzheimers sjukdom: forskare som Shirish S. Barve, Ph.D., (University of Louisville) studerar hur tarmen kan vara involverad.
Trots alla spännande kopplingar är det viktigt att komma ihåg: kost, probiotika och livsstilsinsatser ersätter inte medicinsk behandling. Har man sjukdomar som depression, autoimmuna eller neurologiska diagnoser behövs fortfarande läkemedel, terapi och professionell vård. Men mikrobiotan är sannolikt en viktig pusselbit i helheten.
Själv tar jag kefir. Det är mitt lilla sätt att ta hand om invånarna där nere – för jag tror att de är värda lite omtanke.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar