Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

torsdag, september 13, 2012

Ny tablett mot MS i USA- Aubagio

Nu godkänns ytterligare en tablett mot MS i USA. Det är teriflunomide (Aubagio).
Medlet är enligt testerna ungefär lika effektiv som Copaxone och Interferon, och det tycks inte heller ha några svårare biverkningar men har alltså fördelen att det är en tablett.
Biverkningar: påverkan på leverprover, diarre, illamående samt håravfall. Skall följas med leverprover och FDA ( am. läkemedelsverket) skriver att detta potentiellt skulle kunna leda till dödsfall. Dessutom kan det finnas fosterpåverkan.
 
Effekt: Minskar skovfrekvensen med drygt 30 procent. påverkar också progressionen.
Medlet är välkommet eftersom det finns en del komplikationer med injektioner. Det kan blir svårt att hitta ställen att injicera om man får stora lokala irritationer. Att slippa de influensaliknande biverkningarna kan också vara skönt. Förhoppningsvis kommer medel i Europa också. Som tablett kasken det också är billigare. Jag såg någon siffra på att Gilenya är billigare än bromsmedicinerna som injiceras. ( Tag detta med en nypa salt för jag minns inte var jag läste det.)

4 kommentarer:

  1. Anonym7:58 fm

    En minskning av skovfrekvens med 30 procent låter ju inte så mycket. Enligt min neurolog beräknas minskningen med Gilenya vara ca dubbelt så hög och knappt ha några biverkningar. Har han fått detta om bakfoten eller hur kommer det sig att det kommer en medicin som är hälften så effektiv och dessutom har en del tråkiga biverkningar?

    Jag har heller inte förstått hur man kan räkna ut minskning av skov när sjukdomen är så svår att förutse.

    Mvh

    Patrizia

    SvaraRadera
  2. Hej Patrizia
    En välbefogad undran, men jag kan se fördelar med att det kommer ytterligare mediciner även om de inte är så effektiva som Gilenya eller Tysabri.

    En minskning av skovfrekvensen med 30 procent är vad både betainterferon och Copaxone ger och det är idag de absolut vanligaste bromsmedicinerna. De biverkningar som finns med den här medicinen enligt vad man nu vet är inte fler än vad som finns med dessa.

    Det är alltid svårt att veta vilka biverkningar som kan komma när medicinerna blir mer allmänt använda. Tysabri är ett exempel på detta. Detta gäller både Gilenya och Aubagio, men beträffande Gilenya finns bland annat det här med hjärtrytmproblematiken som förhoppningsvis dock är utredd och kan hanteras. Där finns också några dödsfall som berodde på infektioner, men det var vid högre doser vad jag förstår så det tycks i aktuell dos inte vara någon risk.


    Jag tror att det är bra att det kommer flera mediciner bland annat ur den synpunkten att alla patienter svarar inte bra på en medicin men kan göra det på en annan. -- Det finns de som har mycket god effekt av Copaxone eller interferoner medan andra inte har någon effekt alls på sin sjukdom. Det finns också de som inte tål en typ av medicin men kan tåla en annan. För mig själv känns till exempel inte Gilenya vara aktuellt just på grund av arytmirisken men Aubagio skulle troligen fungera.

    Att räkna ut hur stor minskningen är handlar om statistik och det går inte att överföra på den egna sjukdomen. Har man stora grupper går det att räkna ut hur mycket skoven skiljer sig åt i genomsnitt mellan olika behandlingsgrupper och placebo.
    Hälsningar
    Sune

    SvaraRadera
  3. Harpo M.4:11 em

    Stämmer det att ett paket med 84 tabletter kostar 26.000kr (tjugosextusen!!)?

    SvaraRadera
  4. Det stammer enligt FASS. Det är i ungefär samma klass som vad behandlingar med Copaxone, interferoner kostar.

    Sune Ö

    SvaraRadera