Välkommen - jag är pensionerad läkare, Jag har sjukdomen MS samt under senare år också haft prostatacancer. Bloggen handlar om kost, fysisk aktivitet mm Jag ger inga personliga hälsoråd.
Stress och stresshantering
Hej och välkommen
Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.
Translate
måndag, september 21, 2009
Paleolitisk kost- vad äter bushmänniskan?
För några inlägg sedan skrev jag lite surt om att man gnabbas om vad man åt på stenåldern och hävdade att man vred och vände på det till förmån för sin teori. Jag är en långsamläsare och läser fortfarande på boken Gryning över Kalahari av Lasse Berg. Där ser man vad man kan stöta på utan att egentligen söka efter det. Det är inte för att ta redan på vad man äter som jag läser boken, mera för att ta reda lite om människans "sanna" natur enligt Lasse Berg. Hade jag läst snabbare i boken så hade jag läst klart den innan jag skrev i inlägget om stenåldersdiet men nu hade jag frågan i mitt hufvud. Och där i bokentror jag fann svaret på vad i varje fall en del jägare och samlare äter nämligen ju/'hoansi folket i norra Botswana.
Lasse Berg skriver att stapelfödan är monongo-nöten, som dock inte finns överallt där bushfolk lever. Hos detta folk står dessa näringsrika nötter för en stor del av kaloriintaget. Resten av kosten är oerhört varierad. Under ett år samlar man ihop 105 ätliga växter- varav 29 sorters frukter, nötter och bär, 41 sorts rötter och lökväxter, 18 sorters ätbara kådor samt meloner och blad.
En ung kvinna i en stam kunde namnet på 300 växter och visste vad de kunde användas till , om de var giftiga för växter eller djur. Lassa Berg skriver också " hur viktiga vegetablierna är, så är det kött bushfolket drömmer om, även om ju/'huansi " bara" får en tredjedeo av sina kalorier från jakt. Under tiden då jakten går bra kan de få upppemot två kilo per person. I andra perioder jagar man inte alls, det kan gå månader utan jakt.
Vad man definitivt inte intar är mejeriprodukter och man har inget spannmål.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Och köttet är från vilt, såklart.
SvaraRaderaExakt. Här en artikel och intervju från SVD 2006 om hur kvalitén på fettet kan variera beroende på vad djuren äter.
SvaraRaderahttp://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_341622.svd