Du kan kolla om du
har övervikt på BMI mätaren i marginalen. Du kan ställa in den för kilo och
centimeter. BMI över 25 ger övervikt och 30 fetma. Men man skall
inte lita helt på det. Jag har haft en hel del patienter och sådana
som skulle genomgå hälsoundersökningar som låg på åtminstone
26-28 som absolut inte var feta. Det beror också på benstomme,
kroppsbyggnad, muskelmassa.
Här är i stort en
översättning av ett dokument om dessa frågor från EU
kommissionen.
De satsar mycket
pengar. Hoppas att det ger nytta. Det här man skriver om bättre
information, bättre recept på restauranger mm har det nått fram.
Jag läste senast i jag tror det var coops tidning att det inte var
farligt att salta på maten men man skulle inte salta på tallriken!
Dessutom finns det knappast kvar någon kock eller något matprogram
som vill vara försiktigt med fetter. De har helt accepterat att
mättade fetter är bra- faktiskt lite emot vad jag tycker att
majoritet av forskare ( Jag har i dagarna läst denna deklaration
från EU och vad man säger på FN:s
konferens om icke smittsamma sjukdomar) och experter säger. Det
vore kanske klädsamt med en viss försiktighet. Det finns inga enkla
sanningar här och det gäller som sagt en bomb i en mycket central
verksamhet. Hälso- och sjukvården och till syvende och sidst
välfärden,
1
Man rör sig för lite och äter för mycket innebärande att det
pågår en ständig viktökning inom EU inte minst hos barn och
ungdomar och detta får mycket allvarliga hälsokonsekvenser
2
Fetma orsakar en radda av kroniska sjukdomar som diabetes, cancrar
och hjärtsjukdomar. Upp till sju procent av EU:s budget spenderas
på sjukdomar som är kopplade till fetma.
3
Andelen feta har tredubblats sedan 1980 till 2007 då rapporten skrev
enligt WHO. I Europa finns ungerfär 3 000 000 feta barn. Detta
innebär att dessa barn får vuxensjukdomar tex. diabetes typ II (
tidigare kallad åldersdiabetes).
4
Samtidigt med ökningen av fetma (BMI över 30) har också andelen
överviktiga ökat. Numera uppskattas antalet överviktiga till halva
befolkningen i EU och en fjärdedel av skolbarnen, Övervikt som
barn tenderar att fortsätta även i vuxenåren. 1999 konsumerade
människor 300 kalorier mer per dag än 1970 skriver man,
Orsaken
till detta är livsstilsfaktorer och övervikten beskrivs som en bomb
i sjuk och hälsovårdssystemet.
5.
En av tre europeer motionerar inte alls på fritiden.
Genomsnittseuropén sitter stilla mer än fem timmar per dag.
Kostnaden för fysisk inaktivitet ( hälsokostnader och låg
produktion) uppskattas till en miljard euros.
6.
På EU nivå försöker man utväxla goda erfarenheter och ordna
projekt som skall främja bättre nutrition och ett hälsosamt
leverne.
7.
2006 samlade man ihop 300 bidrag angående hälsosamma livsstilar,
nästan alla ansåg att man ville ha ett samordnat arbete från många
sektorer och och samordning av riktlinjer från EU. Speciell
uppmärksamhet borde ägnas åt barnfetma och bättre
konsumentinformation.
8. Man har 2005
lanserat EU plattformen för aktion avseende diet, fysisk aktivitet,
och hälsa. Där för man samman industri, icke statliga
organisationer och PR branschen. Dessa organisationer har satt igång
frivilliga aktioner för att angripa fetmaproblematiken : t.ex. sluta
med reklam med sockrade drycker till barn, bättre kostinformation på
restauranger, minska salt, socker och fetter i recept, och sponsra
sport i skola.7
9.
Bättre etiketter som är klara och effektiva. Nya regler för att
säkra att krav på hälsa och nutrition typ låg fett, minskat
socker etc. avseende mat är riktiga skall snart vara på plats.
Dessutom undersöker kommissionen de bästa sätten för att göra
födoinformationsetiketterna lättare att använda.
10.
Slutligen finansieras ett antal fetma och nutritionprojek avt
kommissionens Allmänna
Hälsoprogram
( Public
Health Action Program)- ett program kallat European Heart Network
har fått 1,7 miljarder Euros och HELENA (Hälsosam Livstil i Europa
medelst Nutrition under Adolescensen ( uppväxten) studerar fetma och
matvanor hos ungdomar.
Det där med att minska salt är intressant. Enligt en hjärtläkare i USA ser han allt fler med jodbrist, vilket kan ge allvarliga konsekvenser, bla sköldkörtelproblem just för att alltfler undviker jod-salt. Det är början av 1900-talet all over again...
SvaraRaderaTänkvärt. Ett alternativ är att använda seltin eller ngt liknande, som är en blandning av Na salt och K salt.
SvaraRadera