Jag förstår inte riktigt vad Stephan Rössner säger i DN:s artikel " Kampen mot fetman står still".
Citat Många säger att fetman minskar och så kanske det är, att vi inte får
lika många nya feta som tidigare, men i dag är 40—50 procent av
svenskarna överviktiga eller feta.
Om man inte får lika mycket nya feta bör det innebära att det sker små framsteg, men 40-50 procent överviktiga eller feta är ju en katastrof eller en tidsinställd bomb, som när alla följdsjukdomar kommer kan knäcka välfärden.
Det har inte kommit någon mirakelmedicin säger Rössner, men egentligen har det väl det. Att röra sig mer och att äta klokare. Hur man gör denna tulipanaros det är frågan. Men det finns en del vi alla kan göra och det finns en del som samhället kan göra.
Mera röra på sig- i skola, på fritiden.
Att lära sig gå i stället för att ta bilen.
Ta trapporna i stället för hissen... ... ... Du kan säkert fylla på den här listan
Äta bättre. Mindre tallrikar för mindre portioner. Sluta när man är 80 procent mätt efter tio minuter finns mättnadskänslan där. Äta endast vid köksbordet- inte framför TVn, datorn... ... ...
Dieter kanske är mer finlir, eller
Välkommen - jag är pensionerad läkare, Jag har sjukdomen MS samt under senare år också haft prostatacancer. Bloggen handlar om kost, fysisk aktivitet mm Jag ger inga personliga hälsoråd.
Stress och stresshantering
Hej och välkommen
Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.
Översätt till svenska och börja visa för ungdomarna på biologin kanske?
SvaraRaderahttps://www.youtube.com/watch?v=mNYlIcXynwE
Hej,
SvaraRaderaTack för kommentaren. Tror att de snabba kolhydraterna är en stor del av problemet. Likaså var väl de icke biologiska transfetterna ett stort problem. Jag tror dessutom att även för mycket omega-6 inte har varit så bra. LCHF har hjälpt många med övervikt, men man skall nog inte slänga ut barnet med badvattnet. Varför kan vi och vill vi ha kolhydrater? En sak är fibrerna, som bland annat påverkar immunsystemet.
Vad skall man säga om de stora studier som pekar på att kost med mycket mättade fetter ger ökade hjärt-kärlsjukdomar, cancer och inte minst neurodegenerativa sjukdomar? Bäddar man kanske för en ny epidemi med sådana sjukdomar om det är fritt fram för hur mycket mättade fetter som helst. Denna facit finns inte ännu. Teoretiserande är en del men vad händer sedan i verkligheten?
Jag har inte lösningen på hur man skall desarmera denna bomb av fetma och följdsjukdomar men tror att stillasittande, brist på rörelser, äta för mycket och fel innehåller lösningen. Troligen också att hitta själsfrid. Att stoppa i sig något gott om man mår dåligt lindrar lite. Dessutom skall man ju belöna sig när man gjort något bra.
Sune