Vegandiet eller snarare att äta
veganinspirerad kost, dvs inget eller mindre kött och animalisk föda
kanske kan stoppa växthuseffekten- men är det hälsosamt?
Det kan bli stora fördelar om många
övergår till en veganinspirerad diet –
- minskar växthuseffekten
Kycklingar hanteras som de vore saker utan liv i den industriella produktionen djurhållningen förbättras om man återgår från djurfabriker till ladugårdar vars kor får beta gräs och äta hö, om de slipper fraktas över halva Europa för att slaktas.- djur som är betar ger bättre kött med omega 3 och sannolikt också bättre mjölk med omega-3.
Det där skulle kunna hända om
köttkonsumtionen minskas. (För inspiration se TV programmet
Älskade Kött.)
Men vegandiet-
är inte det extremt?
I USA tycks det vara den diet som går framåt
mest. Läser en artikel om det US News: Give
up Meat? Vegan diet surging in popularity.
Vegandiet tycks ha
stora fördelar men på slutet skriver man om en del nackdelar från vissa experter:
En kostexpert i New York säger att
kalcium är en risk för vegetarianer. Kalcium finns dock i gröna
grönsaker, vilket man säger i kommentarerna. Man talar också om
vitamin D brist, vilket inte heller är något typiskt för
vegetarianer utan för en stor del av befolkningen i solfattiga
länder. D vitaminet är för övrigt det viktiga avseende kalcium
brist. Har man tillräckligt med D-vitaminer tar man upp
tillräckligt med kalcium. Vidare B12 vilket delvis är sant men det
kan faktisk tillföras liksom D-vitaminet. Zinkbrist, järnbrist, tas
också upp men äter man en allsidig vegetarisk diet får man detta.
Omega-3 tas också upp. Dels kan man ta tillskott där men tar man
till exempel rapsolja, linfröolja och linfrö, avokado, nötter,
mandel får man detta och dessutom en hel del andra nutrienter.
Invändningarna är gammal skåpmat kan man säga.
Men är vegetarisk
kost nyttig. Lite av vad som berättas i artikeln.
Diabetes
Care Report redovisade att LDL kolesterol sjönk med 21,2
procent hos en grupp veganer jämför med 10,7 procent i en grupp med
diet som tillätt kött under 22 veckors försök.
I Oxford
Vegetarian Study jämfördes 6000 vegetarianer med 5000 icke
vegetarianer i Storbritannien under 12 år. Man fann att veganer hade
lägre total och LDL kolesterol än köttätare. Vegetarianer och
fiskätare hade värden mittemellan eller liknande. Kött och
ostkonsumtion gav högre totalkolesterol och fibrer i dieten gav
lägre totalkolesterol.
Efter 12 år var dödligheten cirka
halverad jämfört med den som är vanlig i England och Wales.
Efter att man beaktat rökning, BMI,
social klass var dödstalen lägre för icke köttätare än
köttätare för död genom alla orsaker, död genom ishemisk
hjärtsjukdom ( infarkt, angina pectoris (=kärlkramp) etc) samt
elakartade tumörer. Ökad dödligheten i ischemisk hjärtsjukdom var
också förknippad med totalt animaliskt fett, mättat animaliskt
fett och kolesterol i dieten. Andra analyser visade att icke
köttätare hade bara hälften så stor risk att utveckla
blindtarmsinflammation och vegetarianer i Storbritannien löper risk
att få jodbrist.
En
studie av 27000 sjundedagsadventister visade att köttkonsumtion
var associerat med ökad dödlighet av alla orsaker, hjärtsjukdomar
och diabetes. Äggkonsumtion var associerat med alla orsaker till
ökad dödlighet hos kvinnor, ischemisk hjärtsjukdom hos kvinnor och
tjocktarmscaner hos män och kvinnor samt äggstockscancer. Mjölk
konsumtion var associerat med dödlighet i prostatacancer.
I en organisation
för studier som kallas CARDIA, där man studerar unga vuxnas
risk att utveckla kranskärlssjukdom fann man i
en studie att vegetarianer hade förbättrad hjärt/kärlhälsa
och lägre risk till hjärtsjukdom. En låg konsumtion av kött var
förknippat till en allmämt förbättrad hälsa.
Michael
Davidson, läkare i Chicago och chef för förebyggande
kardiologi vid Chicago Univeritets Medical Center också en av USA:s
10 bästa läkare under ett antal år, om vegetarisk diet:
Det är en exceptionellt hälsosam
diet, speciellt vad gäller hjärtat. Att skära ner på mättat fett
och eliminera kolesterol är bara en del av ekvationen, men en nyckel
är också det hjärtskyddande: frukter, grösaker, fullkorn som är
packade med antioxidanter och andra mikronutrienter som skyddar
celler från de farliga fria radikalerna. Och de lösliga fibrerna i
den vegetariska dieten sänker kolesterolvärdena.
Själv äter jag veganinspirerat 3-4
gånger i veckan men funderar på att ta en period med längre för
att känna vad det kan ha för effekter. Det minskar i varje fall
trycket på planeten jorden.
Ytterligare att läsa: Shall we become vegetarian to minimize the risk of coronary heart disease...
Ytterligare att läsa: Shall we become vegetarian to minimize the risk of coronary heart disease...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar