Det är du som har makten i ditt liv
och kan göra valen vad som är riktigt och vad som är falskt
Myt 1.Om lite är bra så mer bättre
( Se längst ner om linfrö, gäller
också D vitamin där man nu kan se att en del personer tar mycket
stora mängder 20 000-40000 IE per dag, gäller nog i princip allting
Kroppen består av 100 biljoner celler,
för att de skall fungera må bra är kosten och vad vi får ,med den
viktigt. Att få lämpliga mängder är viktigt. Hon jämför först
med en luftballong. För att den skall fungerarbra är det viktigt
att den fylls på med rätt mängd luft beträffande exempelvis
temperatur. Janice Stanger säger att whoel food (hel föda se
mer längre fram vad hon menar med whole food) är bäst,
komplement-kosttillskott är för koncentrerade. Naturen( vår kropp)
vet bäst vad vi behöver ta upp. Hon säger att många studier visar
att tillskott inte har någon positiv effekt på hälsan och i vissa
fall negativ.
Myt 2. Litet kan aldrig skada
Men detta gäller
inte säger hon. Äter vi lite av något som skadar oss får skadan
aldrig läka. Det typiska är rökning ( även om vi inte äter det
får vi det i oss)
Akut inflammation läker. Immun och
nervsysten hjälper till. Till exempel vid bakterierangrepp eller,
andra skador
Kronisk inflammation: kroppen får inte
chansen att läka. Dålig kost kan kanske underhålla kronisk
inflammation. Detta orsakar kardiovaskulära sjukdomar, stroke,
ledsjukdomar, Alzheimer och andra kroniska inflammationer
Triggers till kroniska inflammationer:
protein
Myt 3: Du behöver en
speciell källa till proteiner i din diet.( Underförstått att
man måste äta kött för att få proteiner.)
Hon visar en bild på en ko som betar.
Vad som hon vill säga med bilden är att gräset innehåller mer
proteiner än kon om man äter av det. Proteiner består av
aminosyror. De flesta kan människan tillverka men det finns några
essentiella, som måste tillföras precis som det finns två
fettsyror som vi måste tillföra. Vad beträffar aminosyror finns
det åtta stycken. Och det är inte alls så att de bara finns i
animalisk föda utan finns i stor mängd även växtvärldsföda,
dessutom är det så att det är i växterna som dessa essentiella
aminosyror bildas inte i djur- dessa äter växter som innehåller
essentiella aminosyror.
Animaliskt protein är recycled
växtprotein
Myt 4: Kolhydrater höjer
insulinnivåerna men proteiner sänker det. Sanningen är att
protein höjer insulinnivåerna säger Janice Stanger. Fullkorn och
obearbetad växtbaserad föda sänker insulinnivåerna. Animaliskt
protein höjer insulinnivåerna.
Myt 5 Soja är största
källan till östrogen. Förvissa finns östrogen där men allra
mest östrogen kommer från djurvärlden och inte minst då från
mejeriprodukter. Mjölk produceras under tiden då korna skall föda
upp kalvar. Och dessutom ger korna mjölk under tiden de är gravida.
Under den tiden produceras mycket östrogen. Här en artikel om
forskning kring komjölk och östrogen, komjölk och risker.
Kornas östrogen är betydligt mer likt människans än soja. Äter
man ost får man i sig östrogen som har 10 000 ggr starkare
biologisk effekt än östrogen i soja säger Janice Stanger.
Forskning om soja visar säger hon att
soja är skyddande. Äter man soja skyddar det kvinnor mot att
utveckla bröstcancer. Överhuvudtaget tycka soja mot cancerformer
som har med fertilitet och befruktning, barn att göra exempelvis
prostatacancer, testikelcancer, bröstcancer. Man har också funnit
att soja tycks skydda mot hjärt-kärlsjukdomar. Soja
och cancer. Mer
om soja och cancer. Traditionella soja produkter som sojamjölk,
tofu, sojayoghurt, sojaglass och liknande är inte kopplade till
några ökade hälsorisker. Här talar man inte om isolerade
beståndsdelar från soja vilket kan vara en annan sak.
Myt 6: Komjölk är bästa källan
till kalcium. Låt oss se på
fakta i stället för fairy-tales säger Stanger.
Kalcium
är ett mineral som kommer från jorden. Det tas upp av växter. Kor
liksom människor är tvungna att äta växter som innehåller
kalcium. De tillverkar inte calcium.
Myt 7 Kalcium är det som gör
skelettet starkt.
Benstrukturen
utgörs av proteiner säger Stanger. För att få ett starkt skelett
måste man motionera.
Kalciumtabletter
gör inte att frakturer och benbrott minskar. Kalcium i stora doser
kan vara giftigt. Hon visar med krita att kalcium är mycket skört.
( Själv tycker jag kanske detta är ett litet lättköpt argument.
Det handlar ju om helheten). Hon tar också exempel på förkalkningar
i kärl som gör kärlen spröda med risk för bristningar.
Blödningar. Emellertid läser hon upp en ledare från New England
Journal of Medicine som talar om samma saker. Där står att
bentäthetmätning är ett surrogat och inte säger något om risker
för frakturer. Enbart kalcium tillskott minskar inte riskerna för
frakturer, kanske till och med ökar. Det finns också risker för
hjärt och kärl sjukdomar.
Myt 8: Fiskolja
eller fisk är den bästa källan till omega-3.
Det finns två
essentiella fettsyror en omega-3 och en omega-6. Växter innehåller
omega-3. Emellertid har halten blivit lägre i de plantor som
förädlats. Våra förfäder åt växter med bättre innehåll av
omega-Fisk gör inte omega 3 heller. De äter det från plankton och
liknande. Riskerna med fisk är innehåll av kvicksilver och också
andra föroreningar. Ideala källan till omega-3 är ej fisk säger
hon. Hon säger att det är linfröoljaeller linfrö. Innehåller
fibrer. Innehåller också lignin vilket kan motverka cancer.
Myt 9: Att
grilla animalisk föda gör detta hälsosamt.
Grillning
producerar carcinogener ( cancerfrämjande ämnen, polycykliska
aromatiska kolväten) Skadar också DNA,( ger lägre IQ hos barn).
Myt 10 Vi
måste dela upp vår föda i protein, fett och kolhydrater.
Detta behöver vi
inte bekymra oss om säger Stanger så länge vi äter whole food,
hel mat det vill säga mat som inte är uppstyckad i olika delar.
Fullkorn innehåller många nyttiga ämnen som raffinerar vitt mjöl
inte innehåller osv. I själva verket är det så att det finns ett
otal nutrienter som vi inte vet något om . Vi kan bara lite om
toppen på isberget. Äter vi vad som naturen producerar klarar vi
oss bra säger hon. Stanger har en verklig punkt där att vi vet
egentligen ganska lite vi ser bara toppen på isberget.
Här är den
perfekta maten whole food enligt Stanger:
¼ grönsaker | ¼ frukt | ¼ potatis o baljväxter | ¼ fullkorn |
Lägg dessutom
till kryddor
Lägg till nötter-
i måttfull omfattning.
Vitamin B12
Vitamin D
linfrö(olja)
(observera att linfrö är toxiskt, ej mer än en matsked per dag- se
livsmedelsverket).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar