Vad skall man säga om de 10 myterna om mat som Janice Stanger talade om. Jag blev skeptisk till föredraget då hon plockade fram kritan som ett exempel på att kalcium är ett mineral som gör skelettet skört. Att kalcium är viktigt för skelettet är välkänt, men nyckeln är D-vitamin. Brist på D vitamin gör att allvarliga skelettförändringar kommer hos barn-engelska sjukan och vuxna osteomalaci. Däremot behöver man inte ta in extra kalcium om man äter normal kost och inte har brist på D-vitamin. Däremot bör man ju se till att man får i sig kalcium.
D-vitamin gör att man tar upp det
kalcium som behövs. En svensk
studie visade att kalcium i dieten inte minskade risken för
frakturer med undantag för den fjärdedel som åt minst. Vare sig
mjölk eller diet rik på kalcium tycks minska osteoporos enligt en
annan
studie. Däremot är D-vitamin viktigt. Utan D-vitamin tar man
inte upp något kalcium. Enligt föreläsningen
av Milton tog man bara upp 30 procent av det kalcium som finns i
mjölk. Men det här är inte entydigt. Det finns studier som visar
att vegetarian har mindre benmassa. Andra skriver att det är minskad
risk för frakturer hos vegetarianer andra motsatsen. Det handlar
inte om benmassan säger man utan snarare kvaliten på skelettet.
Hos sjundedagsadventister fann man att
intag av protein var viktigt och att det var oberoende av om de kom
från animalisk eller vegetabilisk föda.'
Sammantaget tycks det vara
viktigt med D-vitamin, vilket fodras för upptaget. samt att om man
äter vegetariskt ser till att få i sig proteiner från exempelvis
baljväxter inklusive soja. Samma gäller givetvis kalcium; grönsaker
som spenat, grönkål innehåller en hel del, soja en hel del,
spenat, rabarber. Nötter och speciellt mandel är också
innehållsrikt. Man rekommenderar att man skall inta 1000 mg per dag
men det viktiga är att man tar upp det. ( d-vitaminet). Kalcium i olika mat.
Dessutom-friskt skelett fordrar att man rör på sig, belastar samt inte röker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar