det som är bra för hjärtat är bra för hjärnan
är bra för ögonen
Att påverka synen genom kost:
maculadegeneration- sjukdom i gula
fläcken
kataract grå starr
glaucom grön starr
diabetesretinopati
tycks vara påverkbara av vad vi äter.
Av oss som tillhörde babyboomers-
fruktar nästan lika många av oss att synen skall påverkas som att
vi skall få cancer eller hjärtsjukdom skriver man på medscape, ( i
varje fall om man bor i USA).
Det finns forskning som säger att en
del av de här synsvårigheterna är förebyggbara med rätt kost och
kanske tillskott. En studie kallad ARED
age related eye disease visade en 25% minskning av risk för att få
åldersrelaterad makuladegeneration hos patienter som hade ökad risk
och som tog en kombination av vitamin E och C samt betakaroten, zink
och koppar.
Nu har en ny studie pågått ARED
2 där man undersökt lutein
and zeaxanthin samt
omega-3 effekter på åldersrelaterad makuladegeneration. Lutein och
zeaxanthin finns i grönsaker kanske rikligast i grönkål,
brysselkål och broccoli men även i andra grönsaker. De finns i
näthinnan och speciellt i gula fläcken, det ställe där vi har vår
centrala syn. De tros verka skyddande mot vissa former av ljus. Men
det har ännu inte kommit några resultat från ARED 2. Så kallade
epidemiologiska studier
tyder på att både lutein och xeaxanthin skyddar mot
kataract-gråstarr.
Omega-3. Studier tyder på att omega-3
skyddar mot utveckling
av åldersrelaterad makuladegeneration. ”Gula fläcken sjukan”
Kan det vara så att det som är bra
för hjärtat är bra för hjärnan är bra för ögonen och är bra
för planeten Tellus?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar