Ibland hävdas det att vissa
vetenskapliga fynd inte stämmer därför att de baseras på
observationsstudier och inte interventionsstudier. De senare innebär
att man ändrar på något soch sedan följer konsekvenserna av
detta. Mycket av detta gäller till exempel de studier som säger att
Medelhavsdiet minskar på de vanligaste cancersjukdomarna (bröst,
prostata och coloncancer), vidare hjärt och kärlsjukdomar och så
har vi de neurodegenerativa sjukdomarna där man sett störst
effekt. Andra sådana studier har varit där man konstaterar att
rött kött inte är så nyttigt, det ökar riskerna för för tidig
död mm.
Vissa av dessa fynd stöds dock av
grundforskning. I artikeln NUTRIENT
SIGNALING: EVOLUTIONARY ORIGINS OF THE IMMUNE-MODULATING EFFECTS OF
DIETARY FAT har man gått igenom och studerat
olika fetters inverkan på dels bakterierna i tarmen, om vissa fetter
gav upphov till “onda” bakterier som dels kunde komma med födan
eller som utvecklade sig ur den normala tarmfloran. Man studerade
också huruvida de olika nutrienterna kunde gå direkt på
slemhinnecellerna i tarmen och ge upphov till långsam inflammation
via andra biokemiska vägar. Att man inte finner något avseende
transfetter är troligen för att detta inte ingått i den naturliga
födan och kroppen därför inte har någon metod att hantera
transfetter i detta sammanhang.Vid denna och andra studier av fetter
och kolhydrater i labmiljö har man funnit följande:
Mättade fetter
Långa
kejdor
|
Mättade fetter korta kedjor
|
Fler-omättade fetter omega-3
|
omega-6 |
Enkel- omättade |
Snabba kol- hydrater |
Lång-samma kol-hydrater |
Transfetter |
Tenderar öka långsamma inflamma-tioner |
Tenderar minska långsamma inflamma-tioner |
Tenderar minska
långsamma inflamma-tioner |
varierande |
--- mer oklart |
Tenderar öka långsamma inflamma-tioner |
Tenderar minska långsamma inflamma-tioner |
Man fann inget trots att det är väldoku-menterat med hjärtsjd
mm |
Att kosten inte skulle påverka
sjukdomen MS är som jag ser det högst osannolikt efter att ha tagit
del av den ovan länkande översikten och studien. Resultaten stämmer
ovanligt väl med Swanks studie och med resultaten från Jelineks
uppföljningar av de retreater han har.
Översättning av sammanfattningen
från Swanks studie i Nutrition 1991; 7:368-376
Mellan
1949 och 1984 fick 150 patienter med multipel skleros konsumera
fettsnål kost. Intag av fett, olja och protein, funktionshinder
följdes och dödsfall bestämdes. Med en daglig fettkonsumtion på
mindre än 20,1 g / dag (Genomsnitt 17 g / dag), dog 31%, och den
genomsnittliga försämringen var liten. Ett dagligt intag som är
större än 20 g / dag ( genomsnitt 25 eller 41 g / dag) följdes av
allvarliga funktionshinder och död i 79 och 81%, respektive. Olja
intag hade en indirekt relation till fett konsumtion. Från början
handikappade patienter som följde kost rekommendationer försämrades
lite om alls, och endast 5% överlevde inte under de 34 år som
studien pågick, medan 80% av de som inte följde kost
rekommendationer inte överlevde studieperioden. Från början
måttligt handikappade och gravt handikappade patienter som följde
kost rekommendationer noggrant gjorde det mycket bättre än de som
inte följer dieten. I allmänhet tenderade kvinnor att klara av
dieten bättre än män. De patienter som behandlades tidigt klarade
sig bättre än de vars behandling kom sent. Hög känslighet för
fetter tyder på att mättat animaliskt fett är direkt involverade i
uppkomsten av multipel skleros.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar