Men vad hände sedan ?
Studien var inte tänkt att följas upp och efter de två åren man stod på diet följde inga uppföljningar, inga fortsatta råd. Men efter fyra år ytterligare gjordes en uppföljning och då hade en tredje del slutat med den aktuella dieten och 10 procent följde ingen diet alls.
Beträffande blodfetter var det mera differentierat: Totalkolesterol visade att medelhavskost minskade mest. Beträffande kvoten mellan HDL och LDL minskade låg kolhydratkost den kvoten mest men där har man ju mer och mer börjat ifrågasätta HDL. Det är flera saker man skulle vilja veta om den här studien. Vilka värden på blodfetter fanns från början? Hur såg blodfetterna ut och inte bara tendenser. Hur många av personerna på respektive diet slutade och inte en genomsnittsiffra för alla.
Skall
man emellertid få en getingmidja fungerar nog ingen av metoderna !
Bra den studien hade jag missat. Mycket intressant.
SvaraRaderaTack Johan,
SvaraRaderaJag märker att jag inte lagt in någon länk till studien. Här är den: http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc1204792