Reumatoid artrit (RA) och multipel
skleros har vissa likheter ur immunologisk synpunkt, vilket medfört
att man bland annat försökt med samma medicinering. Rituximab (
Mabthera) är en sådan medicin. Daclizumab är en annan. Båda
används vid reumatoid artrit och har åtminstone i fas II gett goda
resultat vid MS.
Beträffande D vitamin är
förhållandena också liknande och det pågår forskning avseende
D-vitaminets
roll vid RA liksom vis MS.
Det är två skilda sjukdomar men det
finns forskning
kring genetiska samband. Min farmor och en moster hade reumatoid
artrit. En god vän med MS har MS i familjen genom mor och moster.
En annan hade juvenil artrit.
Beträffande kost och sjukdomarna är
det dock helt annorlunda. Vid RA är det känt att en del patienter
drar nytta av en vegetarisk diet och det säger också auktoriteter
på området. Jämför inlägget om Johan Frostegårds bok Reumatism.
Beträffande MS är det inte så. Min tanke är dock att det mycket
väl kan vara samma faktorer som kan verka välgörande vid båda
sjukdomarna. Kanske har det med anti-PC att göra och deras
eventuella inverkan på immunsystemet. Kanske har det med tarmfloran
att göra? Det här skall bli intressant att följa i framtiden. Man
har sett att avseende D-vitamin har kommit en svängning och kanske
kommer en sådan också avseende kost och MS. Jelinek har
följt upp de patienter som deltagit i en veckas retreat i fem år
med gott resultat-dvs förbättringar. Lämna ditt svar i Jelineks enkätundersökning för att förbättra kunskapen på detta område.
anti-PC är en form av
antikroppar som reagerar med en substans som kallas fosforykolin, man
har funnit att låga halter av anti-PC ökar risken för
arterioskleros och dess följdsjukdomar exempelvis stroke. Man
undersöker om låga halter av anti-PC kan bero på ett
komprometterat immunsystem.
Vid sjukdomar typ RA ( reumatoid
artrit) finns en ökad risk för arterioskleros med stroke och
hjärtinfarkter som följder. På grund av handikapp vid RA är man
minskat rörlig, får mindre motion vilket också är riskfaktorer
för arterioskleros.
Vid KI genomförde man en undersökning
av RA patienter där man jämförde två olika dieter dels glutenfri
vegankost med en balanserad kost. Man fann därvid
minskade halter av LDL-cholesterol, cholesterol samt samt högre
halter av anti-PC. Dessutom gick body mass index ner (BMI).
En tidigare
studie av glutenfri vegankost gjordes av Hafström med flera som
rapporterades 2001. Man fann att 40 procent av personerna i
vegangruppen uppnådde ACRkriterium 20 och endast en i den andra
gruppen. Studien var liten men den visade tydlig skillnad. Resultaten
kanske delvis förklaras av vad man fann i den nyare studien från
2008, en påverkan på immunsystemet.
Om en studie rapporterat att 40 procent
av patienter når ACR kriterier 20 innebär det att 40 procent av
patienterna i studien har fått 20 procent förbättring av ömhet
och svullna leder och också 20 procent förbättring av andra
sjukdomsfaktorer. ( ACR står för American College of Rheumatology).
I boken Livsstil
kost och reumatoid artrit skriver Sköldström om tio
undersökningar om vegetarisk kost vid RA att i
nio av de tio undersökningarna får man fram subjektiva positiva
effekter och i tre finns öven objektiva effekter.
I en norsk
studie gjordes en undersökning av RA patienter som vistades på
en “hälsofarm” i fyra veckor som först fick fasta i en vecka,
sedan fick de i tre månader äta glutenfri vegandiet ( inget från
djurriket, ej mjölkprodukter) och sedan växla till individuell
laktovegetarisk diet ( det vill säga man införde successivt
mjölprodukter, jag tycker mig någon annanstans ha läst att det var
mer raffinerat än så beträffande kosten och att man efter fastan
introducerade vissa ingredienser en i taget och såg om man fick
symtom)
Resultatet efter ett år var så att en
del svarade bra på dieten andra verkade inte svara på dieten. De
som svarade på dieten fick färre svullna leder, mindre smärta,
mindre morgonstelhet, greppstyrka, lägre sänka, lägre CRP och
bättre allmänhälsa enligt ett formulär.
Efter ytterligare ett år gjordes
uppföljning
av den norska studien och resultaten kvarstod. Senare kom också en
rapport som visade att tarmfloran ( bakterier i tarmen)
förändrades under de perioder då förbättring skedde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar