Det som är bra för hjärtat är bra också för hjärnan !
Högre halter av östrogen i blodet
ökar risken för bröstcancer.
2004 visade man att mängden
fiber man hade i sin kost påverkade östrogennivåerna. Ökad
mängd fiber som finns i frukt och grönsaker visade sig leda till
lägre halter av östrogen.
Denna
metastudie som kom 2011 visade också att mängden fibrer i
kosten hade statistiskt samband med ökad risk för bröstcancer. Den
femtedel av kvinnor som åt mest fibrer i sin kost hade 11 procent
lägre risk att utveckla bröstcancer. Det kan vara andra saker i
deras leverne som gör att risken blir lägre men det finns teorier
som kan förklara det.
Bröstcancer är ofta östrogenberoende.
Lägre
östrogennivåer minskar risk för bröstcancer. Överskott
östrogen tas om hand i levern och utsöndras med gallan ut i tarmen.
Där skall den transporteras ut och kan då knytas till fiberna, men
om det är sparsamt med fibrer tas den överflödiga östrogenet upp
igen i blodet och börjar cirkuleras igen och höjer därmed halten
av östrogen.
Prostatacancer är associerat till
manliga könshormonet också. Både
naturligt testosteron och tillfört testosteron kan kopplas till ökad
risk. Överskott av manligt östrogen tas också upp i levern och
förs ut med gallan. Om det saknas fibrer i tarminnehållet åter
cirkulerar testosteronet och medför att halten ökas.
Fiberrik
och fettfattig kost minskar överskott av testosteron. Däremot
har man inte funnit något säkert samband med fiberrik kost och
minskad risk för cancer,- däremot tycks det finnas ganska stort
stöd i forskningen att en
diet med lite animaliskt fett förebygger prostatacancer.
Samma sak kan också gälla kolesterol.
Kolesterolet utsöndras via gallan. Om det visar sig att det är
dåligt med fibrer i tarmen tas det upp igen och återförs till
levern i en evig kretslopp. Högt LDL kolesterol är kopplat till
ateroskeleros- åderförfettning-åderförkalkning.
Kolesterol är ett fett och därför olösligt i blod. Det kan bara transporteras i blodet genom att det kopplas till proteiner och bilda lipoproteiner som transporterar kolesterolet i blodet.
Chylomikronerna är de största lipoproteinerna och de transporterar cholesterolet från tarmen till levern. Chylomikronerna transporterar det i tarmen upptagna fettet från födan och från gallan.
LDL lipoproteinet för fettet från levern ut till vävnaderna, för dess viktiga funktioner där- i cellmembran, för hormonproduktion mm, men kolesterolet produceras också lokalt i vävnaderna och kanske kan man se levern som en sort balansmästare som griper in om det fattas eller är för mycket. LDL kolesterol är också kopplat till hjärt och kärlsjukdomar där det kan medverka till inflammationer i kärlväggarna och bilda åderförkalknings-åderförfettningsförändringar. Orsaken att det är just LDL kolesterolet som ses som farligt är att det har en förmåga att fästa i kärlväggen där det exempelvis finns en liten skada exempelvis från högt blodtryck. Den lilla förändringen kan sedan bygga på sig och bilda ovanstående förändringar med på sikt risk för kärlkatastrofer som stroke och hjärtinfarkt.
HDL för däremot kolesterol från vävnader till levern och det är mera kopplat till minskad risk, även om detta börjat ifrågasättas av vissa forskare.
VLDL tillverkas i levern och innehåller av många olika ämnen bland annat triglycerider. Triglyceriderna tillverkas bland annat från kolhydrater i födan. Det går därefter ut i blodbanan och i samspel med vissa enzym lämnar triglyceriderna till olika vävnader för energi men också som inlagring. När tillräckligt många ämnet avlämnats blir slutligen VLDL lipoproteinet LDL. VLDL tros också spela en roll i utveckligen av ateroskleros.
Fibrer som endast finns i vegetabilisk föda finns av två typer. Lösliga fibrer och olösliga. Om fiber finns i tarmen binder det kolesterol och förhindrar att det återupptas och minskar mängden cirkulerande LDL därigenom. Kolesterolet bundet till fibrer lämnar sedan kroppen genom avföringen. Fibrer binds också till gallsyror och därigenom blir levern stimulerad till att ta upp mera kolesterol för att skapa fler gallsyror.
De olösliga fibrerna tillför bland annat volym till avföringen och ger tarminnehållet en bättre konsisten. De lösliga fibrerna har flera funktioner. Bland annat påverkas de av bakterier i tarmen och ger som slutprodukter kortkedjade mättade fettsyror som tros ha en gynnsam inverkan på tarmfloran och immunsystemet.
Beträffande prostatacancer:
SvaraRaderahttp://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ETRVOwHEpGE#!
Grannen
Intressant. Både diabetes och metabolt syndrom går tillbaka med vegetarisk diet vad jag har förstått på samma sätt som risken ökar då man går från exempelvis japansk kost till västerländsk kost dvs från en diet med cirka 10 procent fett till över 30. Hammarsten illustrerar samma tendens väldigt bra i denna video även beträffande prostatacancer. Risken tycks öka då man övergår från en diet låg på fett men hög på komplexa kolhydrater till en diet med mycket fett och dessutom en hel del snabba kohydrater?
SvaraRaderaHälsningar
Sune