Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

tisdag, november 20, 2012

Nya rekommendationer om D-vitamin krävs av Umeåforskare i SVD idag.

vad som är bra för hjärtat är bra också för hjärnan-

Lo que es bueno para el corazón es bueno para el cerebro

Lägg märke till att här bildas inget D-vitamin. Skuggorna av buskarna är längre än vad buskarna är.
Många medier kommenterar detta idag bl a GPAftonbladet.
Välgjorda studier tyder på att D-vitaminbrist ökar riskerna för MS, barndiabetes och cancer i tjock- och tunntarm.
Jonatan Salzer och Peter Sundström har skrivit en artikel i Svenska Dagbladet Brist på D-vitamin kan öka risk att få MS. Man hänvisar där till dels den studie man publicerade studien i Neurology
och dels den andra forskning som tidigare visat samma sak. De skriver också att det finns välgjorda studier som tyder på att D-vitaminbrisk skyddar mot diabetes typ I och cancer i tjock- och ändtarm. Nyligen publicerades också en stor studie där man fann att de som föddes i november hade minst risk att få MS medan födsel i april-maj ökade risken. Detta tyder på att D-vitaminbrist i slutet av graviditeten ökar risken att barnen skall få MS.Och barnen har D-vitamin brist. Kanske så många som 8 av 10 av barn i Norrbotten om denna studie stämmer.


Nuvarande rekommendationer förebygger engelska sjukan men inte andra allvarliga sjukdomar
I artikeln säger man detta:De rekommendationer som ges idag räcker till för att förebygga engelska sjukan ( rakit) – kanske inte ens det säger jag eftersom det tydligen förekommer engelska sjukan nu igen hos barn som inte har någon speciell defekt i sin 'D-vitamin omsättning. Däremot räcker inte tillskottet och rekommendationerna skriver man för att förebygga de allvarliga sjukdomarna MS, T1D och tarmcancer. Man skriver att i stället för nivån 50nmol/ l bör man ha minst 75 nmol/l för att ha en skyddande effekt och dessa nivåer bör upprätthållas under hela livet.


Rekommenderade doser
De doser som då behövs att 15 droppar D-vitamin per dag vilket är fem gånger så mycket som barn rekommenderas idag. ( Till barn under två år rekommenderas idag 10 mikrogram per dag vilket motsvarar 400 IE D3 vitamin. Barn över två år och vuxna rekommenderas 7.5 mikrogram eller 300 IE D3 vitamin). Idag rekommenderas tillskott fram till två års ålder, i övrigt skall D-vitamintillskottet ske via kosten ( samtidigt som man vet att största källan är solen). I Finland rekommenderas nu tillskott till alla under 18 år.
Vad jag förstår rekommenderar Umeåforskarna 15 droppar dvs 30 mikrogram D3 vitamin eller 1200 IE för alla över 1 år. ( Själv tar jag 5000 IE då inte solen skiner men den dosen är pga att jag har MS).
Solen och D3 vitamin. D-vitaminbrist tycks bli allt vanligare. Vi bör nog ta tillskott.
Forskarna skriver också om Solen och D-vitamin. De konstaterar att studien visar att nivåerna D3 vitamin i blodet sjunkit successivt under den tid studien pågått från 1975 och framåt. Man är mycket mindre ute i friska luften och man skyddar sig mot solen ( vilket är klokt delvis men en viss exposition bör ändå göras och där är rekommendationerna lite okloka om man skall tänka på D-vitamin. Där skriver ofra experterna att man skall begränsa sin exposition till de tider på dagen då solen inte står högt på himlen dvs inte mellan 10-15 vilket också innebär att då bildas inget D-vitamin). Kanske skulle behövas en liten nätskola hur man är i kontakt med solen på ett sådant sätt att man minskar risken för hudcancer men samtidigt får D-vitamin? Det kan också vara så att vi behöver solen av andra skäl än D-vitamin. Det finns forskning som tyder på detta.
Sverge ligger långt norrut skriver man och under stora delar av året bildas inget D-vitamin alls. Från Stockholm och norrut är solen helt verkningsläs mellan oktober till mars. ( Prova och se om skuggan är längre än du själv-då bildas inget D-vitamin. Där jag bor i Sverige var skuggan längre än jag själv i slutet av september mitt på dagen). För övrigt såg man knappt solen i år men en viss mängd UVB lär tränga genom molnen. Salzer och Sundström skriver att en kvart i solen med bara armar och bart ansikte knappast är tillräckligt för basbehovet av D-vitamin under större delen av året vilket jag också tror. Det är nog så att så stor del av kroppen som möjligt skall exponeras. Dessutom ju äldre man blir desto längre tid tar det. Övervikt och fetma gör också att tiden förlängs. Är man mer pigmenterad tar det också längre tid. Kontentan av detta är nog att man bör ta tillskott oavsett om man har MS eller inte. (Dagens tillskotts- och berikningsnivåer räcker inte skriver forskarna).
¨
En stor studie behövs.
Dock skriver Salzer och Sundström att det behövs mer vetenskapliga studier för att bevisa detta. För att studera om D-vitamintillskott kan minska risken för tidigare nämnda sjukdomar behövs deltagare med över 100 000 deltagare där hälften får D-vitamintillskott och hälften placebo. En studie som ej kan utföras av en enskild forskargrupp. Det behövs stor organisation och god ekonomi, för att genomföra en sådan studie under många år.
Man skriver att om inte staten förslagsvis i form av livsmedelsverket tar problemet på allvar kommer 200 fall av MS inträffa varje år, 500 fall av barndiabetes T1D och bortåt 700 fall av tarmcancer-
Jag skrev till vår hälsovårdsminister om detta för något år sedan men fick inget svar- inte ens en konfirmation att man fått in mailet. Så intresset kanske inte är så stort.
Sen kommer frågan kan det ske ensådan studie. Vilka vill ta placebo av D-vitamin i många år när nu en hel del tyder på att att det skyddar mot flera allvarliga sjukdomar.



Tack Salzer och Sundström för att ni tagit upp detta!


















2 kommentarer:

  1. Buster.11:04 fm

    Undra vad P Goldberg tänker om sitt förslag 1974 om han känner till massmediastormen i Sverige om D vitamin.
    -----------------------

    Redan 1974 föreslog P Goldberg att den höga frekvensen av MS på de nordligare breddgraderna kunde bero på brist på vitamin D.

    Breddgraden är starkt omvänt korrelerad med duration och intensitet av den ultravioletta strålningen från solljus och därmed koncentrationen av vitamin D.
    -----------------------------------

    http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/brist-pa-d-vitamin-kan-oka-risk-att-fa-ms_7683332.svd

    SvaraRadera
  2. Det är säkert en positiv känsla som Goldberg har. Han gjorde en beräkning ( källa Jelinek) att 3800 IE dagligen skulle förebygga att MS utlöstes. 1986 gjorde Goldberg en liten undersökning 16 patienter där han gav patienterna 5000IE D3 vitamin. Han jämförde antalet skov före och efter Det blev 2.7 ggr färre skov. Han gav det som fiskleverolja vilket innebar att pat ocksp fick A vitamin ( som är mer toxiskt) och de fick också därigenom omega-3.
    Tyvärr ingen kontrollgrupp. Studier visar att antalet skov tenderar att bli färre och är fler i början. Han gav också stora doser av magnesium och kalcium. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3537648

    Sune

    SvaraRadera