Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

torsdag, november 01, 2012

Kolhydrat rik eller kolhydratfattig kost?

Korea


Amerika
och dit vi är på väg


Genomsnittliga intaget av kalorier per dag 2000
av detta är kolhydrater 66%
och fetter 19%.
Koreaner äter med spannmål, frukt och grönsaker.
1/3 av västvärldens mejerivarukonsumtion.


Genomsnittliga intaget av kalorier per dag 2000
av detta är kolhydrater 52%
och fetter 33%
I väst äter man mer kött och köttprodukter, samt tre gånger så mycket mjölkprodukter som i Korea.
Cancer
Dödligheten i cancer totalt hälften mot USA.
Dödligheten i tjocktarms- bröst och prostatacancer lägre än i väst.
Däremot är magsäckscancer mycket vanligare
Diabetes
Dödligheten i diabetes lägre i Korea men tenderar att stiga
Cirkulationssjukdomar/ Hjärta-kärl:
Lägre dödlighet.
Kronisk leversjukdom
högre i Korea-


Fetma/övervikt
BMI> :25: 20-27%
BMI>:30:2-3% (år 2000)

Cancer
Dubbelt så mycket cancer totalt i USA
Högre dödlighet i tjocktarm-bröst och prostatacancer än i Korea.


Diabetes
Högre dödlighet i diabetes.

Cirkulationssjukdomar/ Hjärta-kärl
Högre dödlighet.



Fetma/övervikt
BMI>25: 40%
BMI>30: cirka 30 % (ngt mer för kvinnor än män)
år 2000


Även Korea håller på att förvästras även avseende kosten men det går långsammare där. Där äter man en lågfetts/hög kolhydratdiet i jämförelse med väst. Det kan bland annat vara intressant att se vad som händer då kosten blir mera lika i västvärlden. Det finns en del saker som kanske gör att man inte hamnar i samma situation, se källan. En kanske är rätten Kimchi. Den verkar intressant och det kommer nog att bli ett prov här. Siktar på att gå över till vegankost cirka tre gånger i veckan. Sedan i juni har det varit cirka 1-2 ggr. En del kimchi innehåller mycket salt. Den skall man nog vara försiktig med med man kan också använda vinäger till att göra kimchi. Det finns hur mycket information som helst på nätet hur man gör kimchi Källa Future of Foods: Harmonization of ….

Kimchi är en sorts jäsningprocess och på vissa sidor hävdas att det kan ses som ett probiotikum, dvs ett sådan som innehåller bakterier som tillhör normalfloran i tarmen och som kan hjälpa till att reparera en förändrad tarmflora ( som man ibland får av viss antibiotika behandling ).

Det som är bra för hjärtat är också bra för hjärnan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar