Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

måndag, november 19, 2012

G kopplade receptorer

vad som är bra för hjärtat är bra också för hjärnan-

Lo que es bueno para el corazón es bueno para el cerebro


Idag kunde man lyssna på en intervju med Lebkowitz, Nobelpristagare i kemi som belönats för sitt arbete med receptorer.

Receptor: en molekyl på eller i en cell med vilket läkemedel, hormon, signalsubstans först samverkar med. Dessa finns bl a G-proteinkopplade receptorer ( Seven transmembran receptor), för vilket man erhöll Nobelpriset i kemi 2012. Detta protein korsar cellmembranet sju gånger vilket ger det dess namn. Där finns 200 receptorer som man känner till funktionen hos och cirka 600 vars funktion man inte känner. 100 tillhör smak och lukt. Cirka 60 procent av alla mediciner som skrivs ut har ngn form av receptorfunktion.

Ligand: en förening som samarbetar speciellt med en receptor

Agonist: en ligand som stimulerar receptorn

Antagonist- en ligand som binder till men inte stimulerar receptorn. Detta är en blockerare


Videon visar en agonist, ett hormon som fäster på receptorn och stimulerar den till förändring som sedan möjliggör att receptorn kan skicka vidare signaler. Adrenalin och morfin är exempel på agonister- enligt samma tanke bör naloxone som alltså är det ämne som används i LDN i mycket liten dos vara en blockerare eller antagonist. Antagonisten gör att det receptorn inte kan skicka vidare signaler i cellen. Andra exempel på antagonister är betablockerare, angiotensinhämmare och antihistaminer.


Mitt alltid aktuella D-vitamin är också en aktör, D-vitamin receptorer finns i många av kroppens celler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar