Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

lördag, november 17, 2012

Jag funderar på att skaffa mig en balansboll- för att träna balans-förebygga fall

vad som är bra för hjärtat är bra också för hjärnan-

Lo que es bueno para el corazón es bueno para el cerebro

 

Falling in love again, är ett oftast ett angenämt sätt att falla- men inte alltid. Marlene Dietrich som var den som som gjorde visan känd blev förälskad en gång i veckan ungefär och det var inte alltid så lyckligt. På Youtube finns ett program om Marlene Dietrich, där bl a dottern berättar vilka konsekvenser Marlene Dietrichs liv fick för henne (dottern).

Att fall när man har MS är definitivt inget angenämt sätt att falla. På NMSS läser jag att 50 procent av alla med MS har fallit någon gång under senaste 6-12 månaderna. Jag sa en gång till en sjukgymnast på Vintersol att man borde träna patienterna på att falla men hon höll inte med riktigt. Vad jag menade var att man måste både förebygga fall och förbereda sig på fall på olika sätt.
Ibland har jag ramlat och det har gått så fort att jag inte riktigt har hunnit med. Fallen har varit pladask – men ändå tar det en liten tid att nå marken. Det är där jag menar att man kan förbereda sig, tänka igenom att man kan ramla, så att man försöker att hamna så ofarligt som möjligt. Kanske kan man hinna att lindra fallet genom att ta emot sig med armarna. Huvudet är viktigt att skydda och man kan försöka förhindra att detta får ta stöten. Vad jag menar är att om man tänker igenom det här så kanske tankarna hinner komma innan landat?

Man kan givetvis också träna på att falla eller i varje fall på att land mjukt. Jag gjorde lite judoträning i min ungdom och där fick man bl annat lära sig att landa mjukt. Att på något sätt ta kontrollen över ramlandet.

Men givetvis är det viktigaste att förebygga ramlandet. Ramlandet kan få en hel del konsekvenser. Hos MS patienter är höftfrakturer vanligare än hos befolkningen i gemen visar den här danska undersökningen och vad som framför allt ökar risken är handikapp. Handikappet ger dessutom osteoporos på grund av inaktivitet. En bekant som satt i rullstol pga MS dog nyligen efter en fraktur.
Han var yngre än jag.

Hur förebygger man fall och hur förebygger man att skada sig? National MS Society har ofta broschyrer om sådana frågor bland annat Fall prevention in Multiple Sclerosis . Man genomför också kurser Free from Falls där man två timmar varje vecka under åtta veckor i diskussioner går igenom de risker som finns och hur man kan förebygga. Dessutom har man varje gång också en praktisk del med övningar. Kurserna syftar till att
  • Öka medvetenheten om risken att falla och faktorer som kan bidra till fall.
  • Identifiera strategier att användas för att förebygga fall och utveckla en handlingsplan för att förebygga fall.
  • Deltagarna skall börja med ett träningsprogram där man tränar balans, uthållighet och styrka vilket syftar till att minska fallrisken.
  • Öka känslan av självförtroende inför att man kan klara att minimera risken att ramla och klara av fall om de händer.
  • Se vilka samhälleliga resurser som finns som kan medverka till att förebygga fall.
I broschyren Fall Prevention in Multiple Scleros skriver man att det finns tre olika typer av riskfaktorer:
 biologiska riskfaktorer, dvs att man har sjukdomen och vissa funktionsinskränkningar
muskelsvaghet
spasticitet
dålig balans
yrsel
nedsatt känsel (inklusive känseln för var man har en kroppsdel)
darrningar
fatigue

värmeintolerans
synproblem
smärta
kognitiva problem
problem med urin och avföringsfunktioner
medicine
Beteende riskfaktorer
Dålig kondition och inaktivitet
Rädsla för att fallrisken
För stor uppskattning av vad man klarar av

Omgivningsfaktorer Miljön i hemmet. Risker att snubbla etc
Miljön utanför hemmet


Kan rädsla för att ramla öka risken för att man ramlar?
Man kan vara rädd att ramla därför att man ramlat tidigare, balansproblem, ens allmänna fysiska tillstånd har försämrats, man känner sig besvärad av att andra tittar, man förväntar sig att det skall vara besvärligt, familjen förväntar sig att det skall vara besvärligt. NMMS skriver att allt detta kan öka risken att ramla. Hur då? Ja det bidrar ju till en ökad spänning i kroppen vilket kan påverka balansen exempelvis. Rädslan gör att man inskränker mer och mer på vad man gör och man blir alltmer otränad.
Motsatsen- för stor tilltro till sin förmåga-
Präglas bl a av att man tänker att det är normalt att ramla om man har MS. Man vägrar inse att ens funktioner begränsas. Man tar för stora risker utifrån sin förmåga. Man är inte öppen för att minska risker.
Det finns mycket bra att läsa i broschyren. Tips av vad man kan göra i hemmet och utanför.
Det här med att ramla ökar ju nu när frost och halka närmar sig. Att skaffa sig broddar till skorna och liknande ( till exempel använda golfskorna) kan vara ett sätt.


Jag skall skaffa mig en balansboll tror jag. Det ger en bra träning av bålmuskulaturen som är viktig för balansen. Ofta kan man faktiskt träna Balans och reflexer väldigt bra. Men träningen får inte förhindra att man förebygger riskerna.


2 kommentarer:

  1. Även här kan nog D-vitamin spela en viss roll. Jag tror att Mats Humble uttryckte det så att brist på D-vitamin kunde ge sämre muskelstyrka vilket i sin tur ökade risken för fall, och det blir såklart ett än större problem när man blir äldre.

    SvaraRadera
  2. Tror också att det är så och dessutom minskar det förmodligen risken för skelettskörhet betingad av osteoporos

    Hälsningar
    Sune Ö

    SvaraRadera