Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

onsdag, april 22, 2020

Covid-19 Riskgrupper om andningsövningar

Vad menar man med riskgrupper. Man kan mena flera saker
-.
Avseende covid 19 gäller nog detta:
 faktorer som angetts som riskfaktorer för allvarlig sjukdom och död i covid-19.
Följande sjukdomar eller tillstånd är riskfaktorer enligt socialstyrelsen;
• Ålder 70 år och däröver
 • Aktiv cancersjukdom 
• Pågående eller nyligen avslutad behandling för cancersjukdom (utom hormonell adjuvant behandling) 
• Samtidig förekomst av mer än en av diagnoserna hjärt-kärlsjukdom (kärlkramp, hjärtsvikt, stroke), hypertoni, diabetes med komplikationer, kronisk njursjukdom och njursvikt, kronisk lungsjukdom (annan än astma) eller kronisk leversjukdom 
• Fetma (BMI 40 och däröver)
 • Neuromuskulär sjukdom (ex. Parkinson, MS, ALS)
 • Intellektuell funktionsnedsättning och rörelsenedsättning (flerfunktionsnedsättning) 
• Annat allvarligt hälsotillstånd som innebär ökad mottaglighet för Sars-CoV-2 och risk för allvarligt sjukdomsförlopp vid covid-19


Den allvarliga komplikationen avser luftvägarna och lungorna. 
Att träna sin lungfunktion är givetvis viktigt. Om man ligger arbetar inte lungorna optimalt  och man bör försöka bryta sitt sängläge  och försöka vara uppe något.
Det finns olika tekniker att använda för att förbättra sin andning. Sjukgymnaster arbetar med detta vid till exempel astma. Vid flera av ovanstående tillstånd kan man ha nedsatt andningsfunktion, till exempel kronisk lungsjukdom, fetma neurologiska sjukdomar med muskelpåverkan, rörelsenedsättning.

Själv använder jag en yogaträning som jag tror kan vara bra men har väl ingen vetenskaplig underbyggnad för detta. Varför jag tror att den är bra är följande:

När man andas  blir olika  delar av lungorna ventilerade ( får utbyte av  syre, koldioxid) delvis beroende på vilken ställning man har stående, liggställning, på rygg, på sida. på mage.
Därför bör man variera ställning. Man bör också undvika liggande på rygg för mycket. Detta påverkar också blodflödet till olika delar av lungorna, dvs utbytet av syre och koldioxid.

I den övning jag gör sker följande

Jag drar in maximalt med luft genom näsan och använder då bukandning, vilket innebär att man när man drar in luften sänks skapas större utrymme i lungorna genom att mellangärdet sänks och buken "buktar" ut. Sedan drar man in buken utan att andas ut och då bör en del av de utrymmen som inte är fyllda med luft bli så. Därefter släpper man långsamt ut luft genom näsan  tills man tycker sig ha tömt ut allt.

Det finns mängder av övningar. Enkla sådana fick man lära sig på Fråga doktorn igår den 20 april-20.

fredag, april 17, 2020

Mycket bra föreläsning om Alzheimers sjukdom

Föjande video är en föreläsning  om Alzheimers sjukdom som beskriver vad vi idag vet. Det är en mycket god sammanfattning av sjukdomen.