Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.
Min bok, Dimman lättar—att leva med MS, har kommit


Ur boken:

Hjärndimma finns vid många former av ohälsa, exempelvis järnbrist, låg ämnesomsättning, cancersjukdomar, depression, neurologiska tillstånd, utmattningssyndrom, allvarliga och långvariga infektioner. Vid multipel skleros är hjärndimma inte ovanligt och kan kännas som om förmågorna att tänka, förstå och minnas är bristfälliga. Förnimmelserna kan kännas mer diffusa och hjärnverksamheten trögare. Man kan till och med uppleva att tillvaron är som beslöjad. Man använder ofta det engelska ordet för hjärndimma, brain fog, även på svenska.

START


Translate

Vad man själv kan göra

Det finns troligen en del saker man kan göra själv för att en kronisk sjukdom skall utvecklas på ett gynnsammare sätt. Jag säger inte att alla kan göra det men jag tror att många kan göra detta.

Allt jag skriver om här kanske i längden inte visar sig spela någon roll vid exempelvis MS, reumatologisk sjukdom  eller någon annan kronisk sjukdom. Det kanske har kommit forskningsresultat som talar för detta men det kanske inte når hela vägen fram. Det är också så att forskningen inom exempelvis livstilsfaktorer som kost, motion och liknande är ganska sparsam. De stora pengarna inom forskningen gäller forskning på mediciner som de stora bolagen ( Big Pharma) gör. Det finns för bolagen inte mycket att tjäna på forska kring livstilsfaktorer och liknande. I stället får man känslan av att en hel del pengar satsas inom livsmedelsindustrin för att vi skall äta mer och mer av sött, fett och salt, så kallad processad mat, snabbmat. Vi blir fetare och fetare i allt yngre år. Vi rör på oss mindre och äter mer. Nåväl vad kan man göra.
Övervikt
Det har kommit en del forskning som talar för att övervikt och fetma inte bara kan bidra till diabetes typ II utan också bl a till MS.
Det finns skäl att anta att viktreduktion är befrämjande för hälsan också om man redan fått en sjukdom som MS.
Metoder att minska övervikt
Det som jag för närvarande tror på mest och tycker mig kunnat följa är medelhavskosten som jag kombinerar med Swanks/ Jelineks diet med reduktion av mättade fetter till under 15 g per dag helst. Då går man garanterat ner i vikt om man är överviktig.
De fetter jag använder är mest olivolja och omega-3. ( nu skall tilläggas att jag inte har överviktsproblematik utan dieten är mest pga den är nyttig)

Mättade fetter kanske inte är inte den stora boven beträffande hjärt och kärlsjukdomar tidigare. Och att byta ut mättat fett mot enkla sockerarter är inte så lämpligt.  Däremot bör man välja de nyttigare fetterna, dvs omega-3 och olivolja.

Här en stor kontrollerad studie avseende medelhavsdiet. Kontrollgruppen skulle här vara lågfettsdiet men den blev styvfaderligt behandlad och blev en  normal västerländsk kost i stället.  Medelhavskost minskade risken för hjärt-kärlsjukdom samt också för diabetes typ II.

Här finns stora metastudier avseende medelhavskost. Det ger enligt dessa minskad risk för hjärt-kärlsjukdom, cancer, neurodegenerativa sjukdomar som Parkinsons sjukdom och Alzheimers sjukdom.
Här finns beskrivning av nordisk kost som innehåller i stort samma komponenter som är nyttiga i medelhavskost. Man fann goda resultat där också.

Salt har en speciell plats i dieten vid autoimmun sjukdom tycks det enligt senare studier.
Man gör nog klok i att vara försiktig med saltet  av vad man kan gissa från dessa studier.

Rökningen
Rökningen skall man skippa. Det finns nu många studier som visar rökningens skadlighet vid reumatiska sjukdomar en rad andra åkommor ex.vis MS.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar