Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

måndag, juni 02, 2008

FAMPRIDINE -:SR

Ett medel som förbättrar gångförmågan:

Källa Medical News Today


En fas III undersökning avseende medlet Fampridine-SR har rapporterats. 301 personer med MS diagnos och med en viss begränsning av gångförmågan deltog. I undersökningen deltog de vanligaste formerna av MSdvs RRMS, SPMS, PPMS samt progressiv relapsing MS.

Verkningsmekanismen går ut på att påverka överföringen av nervsignaler via nerver där den isolerande myelinskidan skadats. En sådan skada gör att nervhastigheten kan minska mycket betydligt. Myelinskadorna gör att cellmembranen påverkas så att kaliumjoner läcker ut från nervcellens utskott ( axonet) vilket gör att överföringen av nervimpulsen försämras eller helt försvinner. Denna passage genom nervmembranet sker via så kallade jonkanaler och Fampidrine fungerar genom att blockera dess och hjälper signalerna passera dit de ska.

Man mätte gångförbättingen med ett test ”Timed 25-foot Walk”, dvs man fick gå en sträcka på 25 fot under vilket man mätte tiden, Man fann förbättring på 25 % hos gruppen som fick behandling men även en förbättring hos placebogruppen på 4,7 %. Förbättringen gällde samtliga grupper. Det fanns sådana som svarade på behandlingen men det fanns också sådana som inte gjorde det. Man fann bland annat en förbättring av benstyrkan hos de som svarade på behandlingen
Det fanns en hel del biverkningar men om man sedan jämförde dessa med biverkan hos placebogruppen blev dessa inte speciellt anmärkningsvärda.

Sannolikt kan det här bli ett värdefullt medikament. Att förbättra gångförmågan kan ju leda till ytterligare förbättring genom att man orkar träna och rehabiliteras mer. Det har ju visat sig vara alltmer viktigt.

Sen kan man hoppas att är det blir mindre läckage ut från axonen att det skall verka nerv- skyddande också, men det har jag inte läst något om. Det är väl en alltför förhoppningsfull gissning.

Företaget Accorda kommer nu att inleda diskussioner om ett godkännande av medlet som behandling mot gångsvårigheter vid MS.

7 kommentarer:

  1. Maryam6:40 em

    Hej Sune!
    Låter hoppfullt! Vet du hur lång tid det tar innan vi kan få det på recept? Hade velat ha det NU!

    SvaraRadera
  2. Hej Sune.
    Man får inte ut så särskilt mycket av våra neurologer eller kanske är det bara som jag tror? Vad jag vet med all säkerhet att i USA är neurologerna mycket öppna och det finns även de som man kan ha epost-kontakt med. Jag skrev en fråga angående Fampridine på ms-portalen och fick ett kryptiskt svar från Fredrikson. Det kan bara inte vara möjligt att han visste så litet. Fampridine finns omtalat på nätet, i Lancet och redovisades på en neurologkonferens. Han visste inget om när eller om Fampridine kommer till Sverige, men hade fått någon upplysning om medicinen ska heta Amaya.
    Varför kan inte den svenska neurologin samköra tester med USA. Om ingen hittills har erfarit svåra sidoeffekter eller till och med dött, så ställaer jag upp som testpilot. Vad vore så svårt med det?
    Jag kanske både låter desperat och möjligtvis fatalistisk, men jag är en 70 år gammal ms-patient och skulle det finnas en liten möjlighet att jag kunde kunna röra benen litet till vore det gudabenådat.
    Ps: Jag förde en debatt angående cannabis och snacka om uppförsbacke. Men vad var det jag sa? Nu får vi veta att man ska legalisera cannabis i medicinsk syfte federalt i USA och då varför inte i Sverige?
    Mvh
    Lennart

    SvaraRadera
  3. Hej Lennart,
    Fampidrine är om jag minns rätt inlämnat för godk¨nnande i USa. Jag har dock läst nagot om att man eventuellt vill ha flera studier. Annars är det ju ett medel som enligt studierna hjälper upp förmagan en hel del hos ett antal personer.
    Jag förstar väl din kamp. Jag undrar om nagon fatt fampidrine som licenspreparat? Kanske kunde du fraga pa MS portalen eller Kristas forum om nagon vet ?

    Sune

    SvaraRadera
  4. Hej Sune.
    Jag frågade MS portalen och fick ett jasså som svar. Kanske det är så att vi inte ska läsa på internet?
    Jag är inte grinig, men om Biogen går in med pengar till Acorda, så borde det finnas mera svar om Fampridine.
    Jag ska försöka fråga Acorda.
    Mvh
    Lennart

    SvaraRadera
  5. Hej Lennart, här är nyheter om Fimpidrine med google översättning: Företag: Acorda Therapeutics, Inc. Acorda Therapeutics, Inc.
    HAWTHORNE, NY (AP) -- Acorda Therapeutics Inc. said Thursday the Food and Drug Administration delayed a ruling on its multiple sclerosis drug candidate Fampridine-SR by three months. Hawthorne, NY (AP) - acorda Therapeutics Inc. sa Torsdag Food and Drug Administration försenad på prövningen av multipel skleros läkemedelskandidat Fampridine-SR med tre månader.

    The agency was due to make a decision by Thursday, but the ruling is now due by Jan. 22, 2010. Den byrå som berodde på att fatta ett beslut senast torsdagen, men dom kommer nu med 22 januari 2010.

    Acorda said the FDA extended its review because it recently submitted new information on its risk evaluation strategy for the drug. Acorda sa FDA utökade sin granskning eftersom det nyligen lagt fram nya uppgifter om sin riskbedömning strategi för läkemedlet.

    Acorda sent in the additional information following a meeting with an FDA panel on Oct. 14. Acorda skickat in kompletterande information efter ett möte med FDA panel den 14 oktober. The panel recommended that Fampridine-SR receive FDA approval. Panelen rekommenderade att Fampridine-SR FDA godkännande.
    Hälsningar
    Sune

    SvaraRadera
  6. Anonym12:56 em

    Hej!
    Kommer vi att få Fampridine sr , Amaya, utskrivet på licens efter den 22/01-2010?
    (Ju fortade dess bättre.)
    Hade varit kanon att få läsa på internet, om hur det hade forskats, och vad man kommit fram till, och hur bra det hade upplevts. Och till vilka symtom det kan brukas emot med framgång.
    Just nu är det ,det endaste som ligger inom den närmaste tiden för oss MS-patienter.

    Ser fram emot det, enormt.
    MVH/ Cecilia

    SvaraRadera
  7. Hej Cecilia,

    såvitt jag förstår uppsköt FDA, amerkanska läkemedelsverket godkännande i oktober eftersom det hade kommit in mera från företaget om medlet fampidrine. Deras rådgivande kommitté hade då redan rekommenderat ett godkännande. Nästa gång det skall upp i FDA är vad jag förstår det datum du nämner, och om inget speciellt tillstött är det väl troligt att medlet kan komma att godkännas då. Sedan brukar det inte ta så lång tid innan EU:s läkemedelskommitté godkänner det heller.
    Mvh Sune

    SvaraRadera