dvs de bakterier som normalt förkommer magtarmkanal har en viktig roll i kroppens sockeromsättning. Speciellt bakterien Akkermansia har en viktig roll därvidlag, men den har även andra funktioner. Den är viktig för att underhålla tarmbarriären som skall hindra farliga, främmande ämnen, sjukdomsframkallande mikroorganismer att komma in i blodet från tarmen.
Akkermansias "efternamn" är Muciniphila som betyder att den älskar slem (mucin). Mucinet som bildas i tarmen utgör tillsammans med ett lager av celler (epitelceller) den så kallade tarmbarriären. Akkermansia kan bryta ner mucin vilket gör att det bildas restprodukter och näring, som kan användas till att producera nytt, färskt slem i stället för det redan använda som bakterien bryter ned.
Akkermansia har flera andra viktiga funktioner men låt oss stanna vid betydelsen för blodsockrets balans. Bakterien bildar ämnet S1 som i sin tur påverkar celler i slemhinnan till att producera ett hormon som heter GLP-1. Detta GLP-1 i sin tur påverkar blodsockernivån bl a genom att fördröja tömningen av magsäckens innehåll och därigenom också fördröjer blodsockerhöjning.
Akkermansia--P9--L-celler--GLP-1-- Magsäck-- blodsockernivå
De "nya" diabetesmedicinerna med handelsnamn som Ozempic och Mounjaro kallas GLP-agonister och verkar som GLP-1. De verkar mot övervikt också. Ozempic heter i stället Wegozy och där gäller inte högkostnads skydd. Det kommer nog att ändras. Det finns fler risker med fetma än diabetes
Här är risken för diabetes:
Diabetes typ II har alltså en relation till tarmbiomet . Det skall bli roligt att se vad det kommer att ha för betydelse i framtiden. Det är är ju ändå i sin linda och att framställa läkemedel och liknande brukar ju liknas vid att vända en atlantångare jämfört med en eka. Jag tycker mig minnas att man började forska GlP-1 anknutna ämnen på 70-80 talet. Ämnet upptäcktes på 80 talet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar