Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

onsdag, augusti 06, 2008

Om behandling av fantomsmärta


Kropp och själ denna vecka handlade bland annat om behandling av fantomsmärta. Det är den smärta som man kan uppleva i en amputerat del av kroppen. Här beskrivs en behandling som går till så här. Man har en skadad vä hand med flera fingrar borta. Nu får man sitta och med hjälp av ett arrangemang med spegel får man se sin hö hand där man egentligen har vä hand. Man ”lurar” ögat att handen är hel. Sedan får man träna att röra fingrar, händerna och det känns då som handen är hel. Det verkar som att efter ett par månader börjar det fungera så att smärtan minskar enligt en intervjuad patient. Handkirurgen och professorn Göran Lundborg intervjuas. Det handlar om en förmåga som hjärnan har som kallas plasticitet. Den kan lära om.

Väldigt intressant detta. Att effekten kommer efter några månader talar emot att det är placeboeffekt utan talar väl mera för att det har skett en förändring i hjärnan, Det är intressant på flera sätt; det innebär att det borde gå att hitta alternativa vägar till att finna på sådana behandlingar?

Programmet handlade också om en kurs i yoga. Kanske finns det något gemensamt med yoga och denna metod? Jag vet inte men yoga, meditation finns ju i olika former och det finns inslag av både kognitiv terapi och så kallad visualisering inom fältet. Skulle det kunna vara något liknande som kan hända vid visualisering under yogautövning, under medition. Jag vet inte, jag har själv inte sett några effekter av sådant men visst kan man ha ideer om det.

Aj!


Det är ju så att neuropatisk smärta är mycket svårbehandlat, det är ingen ovanlig smärta efter olika skador, efter stroke, vid neurologiska sjukdomar typ MS. Finns det några studier om detta?

Lyssna till programmet här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar