Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

lördag, april 26, 2008

Kan det komma en effektiv tablett mot MS redan inom två år?

Fingilimod eller FTY 720 Oralt medel ( intas via munnen)
forskare Giancarlo Comi et al. Rapport från American Academy of Neurology konferens.

Denna studie har rapporterats tidigare men man har nu följt patenterna i 3 år. Efter 36 månader var 89 % av patienterna fria från gadiolinium förstärkta lesioner ( dvs lesioner med aktuell inflammation) 70 % var fria från T2 lesioner( gamla och nya lesioner) och 70% var skov fria.

Man kan också läsa att fas III studie är på gång. Ovanstående är ju inget dåligt resultat, om det skulle visa sig hålla i fas III studie.

Två årsrapporten kom år 2006 och visade då att 77% av patienterna var skovfria efter 2 år. Det var också låga siffror avseende skador som man såg på magnetkamera. Detta håller således efter 3 år.

Jag försöker leta efter fas III studien om det finns något att inhämta om den. Enligt den här artikeln pågår inte mindre än tre fas III studier om detta orala medel.

Fingilimod är ett immunmodulerande medel

Enligt samma artikel är medlet immunmodulerande. Det tar inte kål på t-lymfocyterna men skall hålla dem borta från de ställen de skadar. Detta går till så att Fingolimod går in i t-cellernas signalsystem och omöjliggör för t-cellerna att lämna lymfknutorna och stänger därmed ute dem från hjärnan och förhindrar den skada de kan göra där

Man är vid användning av immunmodulerande medel ( bromsmediciner) rädd för opportuniska sjukdomar.

Detta är sjukdomar som inträffar då immunförsvaret är nedsatt. Hos en immunfrisk människa klarar inte de virus eller bakterier som ligger bakom sådana infektioner att göra människor sjuka. Immunförsvaret håller dem i schack, men när immunförsvaret sviktar kan de opportunistiska infektionerna slå till. Detta gäller också vissa tumörer. Kaposis hudtumör är vanlig vid AIDS men förekommer inte annars. De hjärniflammationer, som inträffade vid Tysabribehandlingen i kombination med Avonex, var också en opportunistisk sjukdom. Hos människor med intakt immunsystem orsakar JC viruset inte PML. Om man har en sjukdom som AIDS, förvärvad immunbrist, eller om man står på medel som dämpar immunförsvaret, kan den allvarliga hjärniflammationen PML eller progressiv multifokal leukoencephalopati utvecklas, om man bär på JC virus. Man vill givetvis vara observant avseende sådana risker.

Man kommer bland annat följa patienterna i undersökningarna med nogranna hudundersökningar för att upptäcka eventuella hudcancrar.

Enligt en av foskningscheferna vid företaget Novartis Shreeram Aradhye kan resultaten från fas III studierna komma tidigt 2009, och man hoppas kunna inge ansökan till FDA, amerikanska läkemedelsverket, om att få sälja medlet på marknaden sent detta år. Men han säger samtidigt att det finns fortfarande många osäkerhetstecken och mycket kan utveckla sig fel. Men hittills ser det alltså bra ut enligt denna 3 årsuppföljning av 173 patienter, som rapporterades på AAN kongressen nu i april..

Det vore väl fantastiskt om det skulle komma ett så effektivt oralt medel redan inom två år. Låt oss hålla tummarna.


2 kommentarer:

  1. Anonym11:51 em

    Vad tror du om detta http://www.marshallprotocol.com/, behandling av autoimmunasjukdomar med Benicar blodtrycksmedicin och Minocyklin tillsammans med andra antibiotika. L-formade bakterier CellWall Deficient som orsak till detta! Hittade din sida när jag sökte på Minocyklin, som verkar vara på g som hälp inom RA, Diabetes och MS utanför Marshall protokollet. Marshall verkar ligga några steg före?

    SvaraRadera
  2. Tack för länken. Tittade lite på Marshall Protocol (MP). Det är intressant och tangerar i flera fall forskning inom flera områden, Minocyclin, d-vitamin, mikroorganismer även om en del går på tvärs mot annan forskning.

    Lite skeptisk blir jag när man påstår att man dels har "boten" och dels att boten är mot ett flertal olika åkommor. Men det är ju inte något som gör att man kan avfärda det.
    Något som gör mig tveksam är också vad är det för form forskning, där man redan säger att boten finns och hänvisar till studier som är på gång. Riktigt vad skillnaden mellan vad man kallar ( tror jag) "matematisk baserad vetenskap" och vetenskap baserad på evidens förstår jag inte. Det är nog en lika lång väg att gå för MP terapi som för all annan terapi.
    Att gå in för till exempel detta i stället för den etablerade behandlingen mot till exempel RA, MS kräver att det finns ett antal godkända studier bakom terapin.
    Men som sagt ibland visar sig det oväntade vara riktigt, ta exemplet med att magsårsbakterien. Den teorin förkastades och skrattades det åt; för några år sedan gav den respektive forskare nobelpriset.

    sune överhagen

    SvaraRadera