Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

onsdag, maj 07, 2008

Om blåbär-flavonoider

blåbär, bild från wikipedia

De egenskaper som tillskrivs blåbär tros bero på antocyaninerna. Antocyaniner är vattenlösliga ämnen från växtvärlden. De ingår i en större grupp av ämnen flavonoider, som finns i flera olika bär och frukter. De tros farmakologiskt verka på kollagen, ett protein som finns i stor utsträckning i kroppen.

Kollagen är fiberprotein, olösligt i vatten och en viktig funktion hos kollagenet är att ge stabilitet åt olika strukturer. Cirka 1/3 av allt protein hos däggdjur, vilket människan är, består av kollagen.


Man tror att anthocyaniderna verkar stabiliserande på kollagenet. Antocyaninerna tros också påverka att minsta blodkärlen, kapillärerna, där utbytet mellan blodet och vävnaden av olika ämnen till exempel syre sker, så att dessa blir stabilare och förbättrad cirkulationen i dessa kärl. Antocyaniner tros också vara antioxidanter.

När cellerna i vår kropp använder det livsviktiga syret, bildas fria radikaler som biprodukter, och dessa tros orsaka skador. Kemiskt kan man beskriva bildningen av fria radikaler, som att elektroner överförs från en molekyl till en annan. Följden blir att det bildas molekyler, som har ojämnt antal elektroner i yttersta elektronskalet. Sådana opariga elektroner har en tendens att reagera med andra ämnen. Dessa lättreagerande molekyler, s.k. fria radikaler tänkes kunna skada andra ämnen och bidra till åldrandet.Antioxidanter är alltså ämnen som tros förhindra de fria radikalernas effekt. Emellertid tror man också de fria radikalerna en roll i exempelvis oskadliggörandet av mikroorganismer, som ger infektioner. De ingår i den inflammatoriska reaktionen i immunförsvaret. Det här är inte enkelt och det finns sannolikt en hel del frågor som väntar på svar. Nyligen kom en undersökning om vitamintillskott, som visade att det till och med kunde vara skadligt att ta vissa vitamintillskott. Man misstänkte att vissa vitamintillskott kunde påskynda utvecklingen av vissa cancersjukdomar och hjärtsjukdomar. Det fanns dock en hel del svagheter i studien till exempel att det rörde sig om överdoser, toxiska doser av vissa preparat. I vilket fall som helst tyx det mig klart att inte allt är klart om antioxidanter.

Men vitamintillskott i form av tabletter är inte samma sak som vitaminer man får via sin föda. Det finns mängder av undersökningar, som påvisar goda effekter på vår hälsa av diet med rikligt med grönsaker och frukt, bland annat medelhavskost . Ifrågasättandet av antioxidanter avseende detta känns inte aktuellt. Blåbär och många andra bär innehåller en hel del antioxidanter. Blåbär innehåller ß–karoten( ett förstadium till A-vitamin och C–vitamin.) A-vitamin kallas också retinol, och brist på detta kan ge nattblindhet. Retinol kommer förmodligen från ordet retina, näthinna.

En sägen är att under andra världskriget gavs blåbär bland annat till stridpiloter i Royal Air Force, för att de skulle se bättre under de nattliga flygraiderna mot fienden. Det är ju möjligt att piloterna hade brist på vitamin A, som följd av att kriget begränsade importen av grönsaker och frukt till brittiska öarna. Under de här åren började man bland annat odla svarta vinbär i stor skada i England just för att ersätta bristen på frukter som innehöll viktiga vitaminer. Nu finns undersökningar som visar att blåbär inte förbättrar synen och nattblindhet, men den studie jag har tittat på har inte gällt personer som haft defekt syn eller vitamin A brist. Det är ju fullt möjligt att stridspiloterna hade sådan brist. En helt annan förklaring till effekten gavs i den här artikeln. När radarn började användas förbättrades flygets effektivitet. För att förhindra att fienden fick denna förklaring spred man ut ett rykte att effekten berodde på en förändring i dieten. God only knows men blåbär innehåller i alla fall ß–karoten.

Varför jag egentligen ville skriva om blåbär här var pga antocyaninerna och flavonoiderna. Det första jag lästa om dem i samband med MS var att de sas påverka, förbättra biologiska membran och därmed blod-hjärn-barriären, BBB. En teori är att de hämmar vissa enzym som kallas MMP och som vid inflammation kan skada BBB. MMP gör att blod-hjärn-barriären bryts ned och inte förmår stänga ute inflammatoriska celler från hjärnan. Och vad MMP bryter ned är just ( eller bland annat) kollagen. BBB består ju bland annat av väggarna i de små blodkärlen i hjärnan, de så kallade endotelcellerna. Antocyaninernas effekter tros, som redan nämnts, påverka fiberproteinet kollagen, som finns i kärlväggarna. Jag läste en studie, som handlade om att anthocyaniderna minskade immuncellernas förmåga att fästa vid cellväggar. Jag kan inte återhitta studien nu, men mekanismen skulle kunna vara ett möjligt sätt för antocyaninerna att verka och förhindra att immunceller tar sig in i CNS. De, immuncellerna, måste först fästa vid BBB innan de kan passera in i CNS. Det är ju bland annat genom att förhindra denna adherence (fästförmåga) som Tysabri verkar. Jag fann dock en annan artikel som handlade om, att blåbär gör att den vid urininfektioner vanliga bakterien E coli får svårt att fästa vid i urinvägarnas väggar. Det är också så tranbär fungerar. Tranbär är släkt med blåbär och det är antocyaninerna som verkar. Kanske är de utbytbara.

Jag har läst bland annat en undersökning, som tyder på att flavonoider kan passerar BBB i varierande grad, och det tycks bero på graden fettlöslighet.Orsaken till att man studerade detta var att det finns tankar om att vissa flavonoider är nervskyddande. Jag får läsa mer om det. God Natt.

Detta är teorier med en hel del hål i resonemanget. Det går säkert att hitta studier som tyder på andra saker och där till exempel inte att flavonoider skulle vara positivt för exempelvis blod-hjärn-barriären. Vad jag gör när jag söker denna information är ju delvis att sovra i de mängder av studier och plocka ut det som passar för min idé. Jag försöker vara objektiv och kritisk, men ändå slår givetvis vad jag tror, tycker och hoppas igenom. Jag hoppas att det skall vara möjligt att påverka det här MS-träsket som någon kallade sjukdomen i ett e.mail till mig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar