Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

torsdag, juli 02, 2015

Halvårsutvärdering av min hälsa

Jag märker att jag inte har skrivit några utvärderingar sista året. Här kommer en för halvåret 2015. För övriga se Hur mår jag? Halvårsutvärderingar. Se hö marginal.
Allt är väsentligen oförändrat beträffande min MS.  Det som hänt är att jag inte har några större problem med restless legs och myrkrypningar. Jag började med Parkinsonmedicineringen Sifrol hösten 2014. Låg dos. Och det märkliga är inte att det hjälpte men det verkade bryta en ond cirkel med problem att sova på grund av detta och också problemen med underbenen. Numera är problemen i stort sett borta- det är i varje fall inget problem längre och jag äter inte längre Sifrol. Detta har fått mig att fundera på om jag är oerhört känslig för placeboeffekten. So what!

En annan sak som jag också märkt har haft effekt är  bäckenbottenträningen- mycket mindre besvär med trängingar nu.
Magen och tarmen är också OK och jag fortsätter med FODMAP inspirerad föda.

Jag kan alltså rekommendera Sifrol om man har problem med restless leg.
Rekommenderar också bäckenbottenträning.
Mig hjälpte FODMAP mot min mag-tarmproblematik

Men i övrigt är allt oförändrat: muskelfunktion, rörelseförmåga, balans, kognitiv förmåga, fatigue.
Det verkar som min MS håller sig lugn nu. Sannolikt på grund av min träning, kost, yoga med mera men kanske är det också så att i det här läget är det benignt.

Jag cyklade runt sjön i söndag och då mötte jag ett moped och cykelrallyt. Bilderna är från detta.

7 kommentarer:

 1. Johan / Buster...9:41 fm

  När jag var i början av min Ms och hade benignt ms så hamnade jag på högdos kortison mellan varven på lasarettet. Det kändes som jag tagit någon form av droger för jag kände mig som stålmannen efter 4 dagars dropp.

  Någon vecka efter droppen kände jag mig helt frisk.
  Maria kan göra det här vid kostomläggning och utan droger.

  http://trelleborg-kiruna.blogspot.se/2015/03/jag-kan-springa-igen.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Johan
   jag har liknande erfarenheter av träning, kost mm. springade längre sträckor sätter mina knän stopp för
   jag har också en god erfarenhet av kortison, eftersom efter en kur av kortison (lägre dos men längre tid på pga allergiska symtom) blev jag kvitt droppfot som eljest brukade komma vid ansträngning- det här är nu längesedan före jag började med kostomläggning.
   Men jag tror inte kortisonbehandlingen är fullt utforskad och kommer nog inte och bli det heller eftersom det inte finns några pengar att forska för (inga patent kvar)

   Radera
  2. Beträffande liknande erfarenheter av kost kanske inte stämmer. Jag försöker ligga lågt i mängden mättat fett medan det motsatta gäller i det andra fallet i varje fall då jag läst det tidigare men i övrigt finns en del likheter gröna saker exempelvis.
   Sune

   Radera
 2. Johan / Buster...9:16 fm

  Jag har funderat om livsmedelsverket och forskare lagt någon energi att fundera varför Japan har många sjukdomar som är sällsynta för befolkningen.
  Det är inte bara Ms som de knappt vet vad det är.

  Japan har 127 miljoner invånare så det kan inte vara en slump.
  -----------------------------------------------------------------------------

  I en undersökning utförd av WHO på befolkningen i 192 länder finner man följande data:
  -Japan har världens längst levande kvinnor
  -Japan har världens längst levande män
  -Japan har världens längst levande friska män och kvinnor
  -Japanernas cancerrisk är lägst i världen
  -Japanernas risk för att få hjärt- och kärlsjukdom är lägst i världen
  -Japanernas risk för att få hjärnblödning är lägst i världen

  https://www.youtube.com/watch?v=cwa4_7xJ6-Y


  SvaraRadera
 3. Hej Sunne!
  Jag är glad för din skull att du över tid blir bättre. Jag har följt dig genom åren. Jag vet att du 2010 beskrev i utvärderingen att dina händer somnade om du skrev på laptop en längre stund. Du tar inte upp det nu 2015. Upplever du inte den symptomen? Jag har den symptomen också "av få" men det verkar inte försvinna. Jag har haft många symtom men följt Jelineks råd i flera år och med tiden de flesta försvunnit och jag nådde NEDA status vilket jag är glad för. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej
   Tack för inlägget.
   Väldigt roligt att läsa om din utveckling och att du uppnått NEDA status.
   Jo det är faktiskt så att det här med domningar i stort sett försvunnit. Det kan finnas någon sekund efter att jag vaknat ibland och det kan man inte säga är ett symtom längre. Jag har snickrat en del och även tränat med lätta tyngder men det kan inte kommit några besvär avdomnade händer eller armar efter det heller.

   Det är väldigt roligt att få de här inläggen om att kostförändringar och andra livsstilsförändringar tycks hjälpa även andra. Annars läser man bara om det i böcker o liknande och det blir inte samma sak.
   Hälsningar Sune Ö

   Radera
 4. Hej Sunne!
  Jag är glad för din skull att du över tid blir bättre. Jag har följt dig genom åren. Jag vet att du 2010 beskrev i utvärderingen att dina händer somnade om du skrev på laptop en längre stund. Du tar inte upp det nu 2015. Upplever du inte den symptomen? Jag har den symptomen också "av få" men det verkar inte försvinna. Jag har haft många symtom men följt Jelineks råd i flera år och med tiden de flesta försvunnit och jag nådde NEDA status vilket jag är glad för.

  SvaraRadera