Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

lördag, juni 27, 2015

Diabetes, neuropati och vitamin D

Solskensvitaminet

Diabetesneuropati är de besvär från fötter och ben som en stor andel av diabetiker drabbas av. En del av det är mycket smärtsamt. Det är också en komplikation som innebär minskad känsel och ökad risk för sårbildning och liknande. Detta kan ha stora konsekvenser.
Dr Dinesh Selvarajah vid universitet i Sheffield har gjort en undersökning avseende D-vitaminhalter  där det jämförts en grupp med diabetes neuropati utan smärtor, en grupp som dessutom hade smärtor och slutligen en frisk kontrollgrupp.
Resultatet antyder att D-vitaminbrist kan spela en stor roll för utvecklingen av neuropati och speciellt den med smärtor. Det är emellertid inte någon interventionsstudie utan man har följt personer och sett deras halter och om de utvecklat neuropati och grad av neuropati. För att se om D-vitamin skulle kunna hjälpa bör man ha en interventionsstudie där man jämför de som får D-vitamin med de som inte får det.

2 kommentarer:

 1. Johan / Buster...7:17 em

  Bra Sune att du fortsätter om D vitaminbristen.
  Det börjar nästan bli obegripligt varför ingen gör något.

  Enligt många är bristen orsak till ett helt koppel av sjukdomar.
  Se vad Humble, Salzer och Sundström säjer.
  https://www.youtube.com/watch?v=nOlszudadTk
  SvaraRadera
 2. Johan / Buster...8:59 em

  Visst har jag funderat om D vitaminbrist kan orsaka alla sjukdomar jag hittar på olika kanaler.
  Här utmanar Karl G Olson Cancerfonden på D vitaminduell.

  https://www.youtube.com/watch?v=mlC1f2arkhE

  SvaraRadera