Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

måndag, juni 19, 2023

En morot om dag håller tandläkare borta?

 

Sin orange färg får morot av betakorten. Detta ämne omvandlas till det viktiga  A-vitaminet, som är bra för synen, fertiliteten, immunförsvaret med mera. Dessutom finns i morot C-vitamin, kalium, magnesium plus en hel del mer.. 

 Mycket bra för oss är även morotens innehåll av fibrer. Att fibrer fungerar väl om man har besvär med tröghet i mage och förstoppning är välkänt.  En stor del av fibrerna kommer från resistent stärkelse, varav morot innehåller en hel del. Stärkelse bryts ned i tarmen till sockerarter men den resistenta stärkelsen har fiberfunktion och går obearbetad ända ner i tjocktarmen där den med hjälp av av tarmens bakterier förvandlas till kortkedjade fettsyror (SCFA= short chained fat acids.

Dessa fettsyror är bakterierna i tjocktarmens viktigaste näring. Bakteriefloran i tarmen är viktig för vår hälsa inte minst på grund av den samarbetar med immunsystemet. Man skall inte tro att bakterierna i tarmen är våra fiender utan tvärtom våra vänner. Ett exempel är att de som äter västerländsk kost med mycket kött kan inte producera vitamin B12 utan vilket man kan få flera bristsjukdomar som blodbrist och olika typer av nerv och hjärnskador. Detta kan inträffa om upptaget av B12 är skadat. Hos indier däremot kan B12 produceras av bakterierna i tjocktarm. Det är något som utvecklats under hundratals år eftersom man äter mycket vegetarisk kost i Indien. 


 

 Ett liknande samarbete mellan organismen (ex människan) och dess gäster (bakterierna) svarar för att immunsystemet kan fungera. Dessa förhållanden gäller hela vår kropp som hud, ögon, munhåla, mag-tarm etc. I tarmen producerar slemhinnecellerna mucus (slem)som ingår i en barriär  som skall skydda tarmen från skadliga inkräktare. Det är i mötet mellan tarmens bakterier och tarmslemhinnan som det utvecklats ett samarbete där immunsystemet lär sig skilja på vad som är skadligt och icke skadligt, vad det skall reagera på och vad det skall tolerera. Detta är helt grundläggande för ett fungerande immunsystem. Men det är också i detta spel som det kan gå fel. Immunsystemet kan överreagera och i stället angripa egen vävnad. Det är vad som sker vid autoimmun sjukdom.  

Ja, fibrerna är bra inte bara som medel mot förstoppning utan skyddar oss också från inflammation och infektion genom att utgöra föda för tarmens bakterier. 


Tandläkaren då? Moroten medverkar på flera sätt till bättre munhälsa. Att tugga på en morot stimulerar salivproduktionen som sköljer munhålan och innehåller enzymer dom dödar bakterier. Rent mekaniskt skyddar moroten tänderna genom att ta bort plack, beläggningar. 

Så en eller flera morötter (helst råa) om dagen är inte fel. 


En källa: Interaction between microbiota and immunity in health and disease


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar