Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

onsdag, juni 21, 2023

Ett genombrott för kostens betydelse vid MS

 Det amerikanska medicinska magasinet Neurology är kanske en av de viktigaste medicinska tidskrifterna om neurologi. Bakom tidskriften finns den amerikanska föreningen för neurologer. Detta innebär att om något skrivs som ledare där, är detta att betrakta som vetenskap och det åligger läkare och övrig personal att agera utifrån vetenskapliga fakta och beprövad erfarenhet. Där kom den 23 januari i år en ledare med namnet The Role of Diet in Multiple Sclerosis: Food for Thought i översättning Dietens betydelse i fråga om multipel skleros. Och vad stod det i ledaren. 


 

I ledaren konstaterade Spain och flera författare och fann att det finns tillräckliga bevis för att rekommendera en hälsosam kost som ett komplement till behandling av MS. Bakgrunden till ledaren var att i samma nummer presenterades en övergripande undersökning, en så kallad meta analys där ett antal undersökningar avseende kost och MS studerats. Efficacy of Diet on Fatigue and Quality of Life in Multiple Sclerosis, vilket ungefär betyder Dietens påverkan på fatigue och livskvalitet vid MS 


  Undersökningen kom fram till att framför allt två dieter särskiljde sig av de som studerats och det var stenålderskost och medelhavsdiet. Slutsatsen i ledaren var att läkarna bör tala med sina MS-patienter om betydelsen av kost. De diskuterade de gemensamma särdragen hos paleolitisk kost och medelhavsdieter och sa att neurologer borde prata med sina MS-patienter om vikten av en hälsosam kost och att detta har betydelse för en framgångsrik behandling av sjukdomen. 

Nu tror jag kanske inte att det endast var den senaste studien som inspirerat till denna ledare. Det har kommit ett antal undersökningar om kostens betydelse vid kroniska sjukdomar och MS, bland annat the Dutch Study som jag berättade om tidigare. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar