Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

onsdag, augusti 30, 2023

One apple a day eller trettio olika födoämnen från växtvärlden?

 


 

Enligt wikipedia är det ett gammalt engelsk uttryck som också kunde lyda så här. Äter man ett äpple innan man går och lägger sig minskar man doktorns möjlighet att förtjäna sitt levebröd. Hur mycket ligger i det. 

Vad säger livsmedelsverket? Äpple m skal är ett näringsfattigt livsmedel, 100 g ger ca 2% av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av essentiella näringsämnen. 

Enligt Healthline* innehåller ett medelstort äpple följande: 

  • Calories95 

  • Carbs: 25 grams 

  • Fiber: 4.5 grams 

  • Vitamin C: 9% av det man behöver per dag 

  • Koppar: 5% av det man behöver per dag. 

  • Kalium : 4%  

  • Vitamin K: 3%  

*Lite svårt att bedöma hur tillförlitligt Healthline är men det ovanstående siffror förefaller adekvata. I artikeln om uttrycket ett äpple om dagen etc skriver man att det finns flera nyttiga ämnen i äpplen som antioxidanter till exempel vitamin C men också andra antioxidanter som quercetin, caffeic acid och epicatechin.  

 Man visar bakomliggande studier där man undersökt hjärtkärlsjukdomar och funnit till exempel grönsaker och frukt med vit färg positivt för att förebygga stroke till skillnad från andra färger. Äpplen och päron räknades till de vita frukterna. En annan studie visar att högre konsumtion av äpplen minskade risken för hjärt-kärlsjukdom. Äpplens innehåll av flavonoider som finns i skalen trodde man förklarade detta.  

Äpple tycks också minska risken för att få cancer i tjocktarm. Även här nämner man flavonoiderna som möjlig förklaring. Äpple innehåller mycket lösliga fibrer som ju är “föda” för de “goda” bakterierna i tarmen. Även där skulle kunna finnas en förklaring. I just studien om tjocktarmscancer nämner man att om man åt ett äpple om dagen skulle det vara skyddande. Så kanske ligger det något i detta med ett äpple om dagen. Vad säger man på andra sajter på nätet. 

På BBC har man intervjuat bl a läkaren Michael Mosley som vi brukar se på Kunskapskanalen ibland om hälsofrågor. Där talas också om flavonoider som finns i skalen. Deras funktion är att skydda växterna från skadliga effekter av miljön som till exempel stark sol, olika sjukdomar. Så på ett sätt kan man säga att genom att äta frukter och grönsaker som innehåller flavonoider tar vi över de bekämpningsmedel som de utvecklat. Flavonoider medverkar till att molekylen kväveoxid bildas vilket är gynnsamt för kärlhälsan. En australisk läkare Catherine Bondonno har till och med kunnat visa att den hälsamma effekten på blodtryck och kärl sker snabbt redan inom några timmar efter man inmundigat äpplet. Slutar där - det gör nog ingen skada snarare tvärtom att inta ett äpple per dag. Det här med tretti saker från växtvärlden planerar jag skriva om en annan gång. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar