Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

måndag, september 11, 2023

Med hjälp av chokladmuffins skall jag nog klara av att äta mat från 30 olika växter per vecka

Att äta  30 födoämnen från olika växter rekommenderas ofta för hälsan nu för för tiden. Forskningen om detta härrör i mycket från studierna om bakterierna i tarmen och speciellt tjocktarmen, den så kallade tarmmikrobiotan. Det har från att under första häften av 1900-talet i stort sett funnits noll intresse av denna forskning skett en kraftig  tillväxt av antal studier. 1976 kom första moderna studien och sedan ökade det långsamt så att omkring 2015 kom cirka 15 studier och 2021 fanns bortåt 1600.

 Om jag fattat det rätt startade forskare i San Diego ett intressant forskningsupplägg The American Gut project, där var och en kunde bli sin egen forskare genom att skicka in sitt eget avföringsprov och samtidigt beskriva  sin vanor avseende intag av föda.I maj 2018  kom detta projekts första studie och då hade cirka 11000 engagerade deltagare skickat in 15000 avföringsprover från USA men också från Storbritannien och Australien .

 I denna stora undersökning upptäcktes att omkring trettio olika födoämnen från växtvärlden medför förbättrad hälsa för individen jämfört med bara tio. 

Man har i många år rekommenderat att man skall äta en viss mängd  fibrer men nu fann man att intaget av många olika typer av fibrer  var viktigare än just speciellt mängden.

Antibiotika intag påverkade tarmfloran så att variabiliteten minskade.
Även om man inte tagit antibiotika fann man påverkan av antibiotika  på tarmfloran vilket talade för att påverkan sker via behandling av djur i bland som behandling men också profylaktiskt för att öka tillväxten. (Ej tillåtet i Sverige).

Vid jämförelse mellan engelska individer och amerikanska hade de engelska en mycket större variation av tarmflora än amerikansk dito.


En stor orsak till att mängden ämnen från växtvärlden har  betydelse är fibrer. Ju fler fibrer från olika födor desto bättre. Variationen av fibrer alltså viktigare än enbart totala mängden fibrer.
Det finns förutom fibrer mycket andra nyttigheter i föda från växtvärlden som har betydelse för hälsan och man fann att just trettio var en central siffra. Om man ökade på antalet medförde detta ingen större hälsovinst och minskning av antalet födoämnen från växtvärldenn ledde till färre  goda effekter på hälsan. 

Själva slutsatserna från studierna har jag hittat i en artikel på BBC. När man söker på ämnet 30 olika födoömnen från växter finner man en närmast oändlighet av artiklar om frågan. Tidningen The Guardian har gjort en sammanfattning av flera olika rön inom  kosten som främjar en god hälsa. En artikel som kan rekommenderas.

Jag tänkte att det här blir nog svårt men om chokladmuffins räknas skall det nog gå.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar