Man undersökte D-vitaminvärdena hos fjorton patienter, kvinnor med invandrarbakgrund och hos 10 anställda. Man fann att patienterna hade signifikant lägre värden än kontrollgruppen. Två av kvinnorna i patientgruppen bar slöja. Dessutom åt två av de som hade lägst värden multivitamintabletter vilket antyder att detta inte är tillräckligt. Man har undersökt detta bland annat på grund av att man misstänkt att D vitaminbrist kan vara en del av genesen till oklara smärttillstånd.
Dessutom refererade Anders Hansen om två studier avseende sjukdomen makuladegeneration; som jag hört att patienter kallar "gula fläcken", egentligen är gula fläcken det svenska namnet på makula, dvs den del av näthinnan som drabbas, den del av näthinnan som ger oss vårt detaljerade seende, resten av näthittan ger bara ett seende på 0,1.
I den ena studien undersöktes en grupp om 7752 personer varav 11 visade sig ha symtom på makuladegeneration därefter mättes halten D vitamin. Det visade sig att höga nivåer av D vitamin är associerat till minskad risk för åldersreladerad makuladegeneration.
I den andra studien fokuserade man på kost och makuladegeneration. 4519 patienter i åldrarna 40-60 år undersöktes och 658 hade tecken på sjukdomen.
Alla fick fylla i en enkät om sin kost och det visade sig att risken för att utveckla makuladegeneration var mindre hos de som åt fisk minst två gånger i veckan. Författarna funderar över om detta kan bero på omega-3 innehållet i fett.
Men fisk av typ lax innehåller också D vitamin. En liten pekpinne på hur svårt det kan vara att peka ut rätt faktor.
Hur som helst det kommer fler och fler studier som talar för att omega-3 och D- vitamin rik kost är nyttigt vid olika tillstånd.
Samme Anders Hansen refererar också en artikel från tidskriften Science ; en artikel som beskriver att man i schimpansers arvmassa funnit att det innehåller kopior av ett numera utdött virus (kallat PtERV1) men inte hittat detta hos människorna.
Man tror att människorna var resistenta mot viruset genom ett protein som finns i olika varianter hos människor och apor TRIM5(alfa), ett protein som skyddar mot retrovirus vilket det här var liksom HIV virus.
Genom att återskapa viruset med hjälp av DNA:t från shimpanser försökte man infektera mänskliga celler ( givetvis i "provrör"), men det gick inte. Om man däremot tog bort proteinet TRIM5(alfa) lyckades man infektera de mänskliga cellerna.
Man försökte också infektera de mänskliga cellerna där man tagit bort TRIM5 (alfa) med HIV virus och det lyckades inte.
Man tror inte att dessa fynd kommer att leda till någon medicin, något vaccin mot exempelvis HIV.
Varför tar jag upp det senare här? Bara som en illustration av immunsystemet. Kanske var det här viruset schimansernas AIDS?
P/s
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar