Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

tisdag, juli 03, 2007

Immunförsvaret

Jag har noterat att det finns en del förvirring avseende immunförsvaret. Man ser ofta diskuterat att vid MS så har man förhöjt immunförsvar och associationer utifrån detta. Jag har sett det bland annat på MS portalen och Omms forum.
Det är nog förenklat att uttrycka sig så, det är så förenklat att det är fel. Man får nog inte se på immunförsvaret så enhetligt; det innehåller olika komponenter med olika verkan.
Det finns till exempel cytokiner som är proinflammatoriska och det finns sådana som är antiinflammatoriska. När man då talar om ett förhöjt immunförsvar så blir det alltför förenklat.

Jag nöjer mig i kväll med att konstera att det finns ett ospecifikt immunförsvar och ett specifikt.
Det ospecifika rör sig om dels vita blodkroppar som verkar mot alla typer av främmande inkräktare som bakterier och virus, mot främmande ämnen etceter men inte mot ngn speciell främmande inkräktare. Men till detta immunförsvar som är ospecifikt kan oxå räknas sådant som saltsyran i magsäcker, vilken utgör en otjänlig miljö för många mikroorganismer, en frisk hud kan också vara en effektiv del av immunförsvaret mot mikroorganismer. Hudens pH gör att dessa inte trivs.
Sen finns det ett specifikt immunförsvar, ett immunförsvar där specifika faror, inkräktare, mikroorganismer känns igen och försvaret inriktar sig på detta. Men detta system kan gå fel och rikta sig specifikt mot kroppens egna vävnader. Då har man en autoimmun sjukdom. (auto betyder själv)
Inom det specifika immunsystemet finns det olika reaktioner och ämnen som kan stimulera immunreaktioner som inflammation men också ge dämpande reaktioner.
Det går alltså inte att tala så generellt om immunsystem som att det är allmänt förhöjt; det kan ju vara så att man har för dåliga immundämpande reaktioner. Jag säger inte att det är så nu men det kan vara så och jag skall försöka att leta fram vad man vet om detta så småningom men nu god natt.
/Ps

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar