Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

tisdag, juli 17, 2007

Ond cirkel i immunförsvaret ?- Intressant norsk forskning

Såg en norsk artikel om en tänkbar förklaring till MS. Författarna skrev också om samma sak i Lancet 2006

Vid Multipel Skleros är en vad man tror en autoimmun sjukdom. Vårt immunförsvar som skall skydda oss från faror som bakterier och virus angriper vår egen vävnad bland annat myelinet enligt den autoimmuna teorin.

Enligt en del teorier kan det gå till på det sättet att celler i vårt immunförsvar som känner igen vissa angripare genom att de har en speciell kemisk struktur också känner igen vissa delar av myelinet och tror att även detta skall angripas. Man har enligt artiklarna som jag länkar till visat att sådana T celler både hos friska och hos MS sjuka.

T cellerna( T lymfocyterna) som känner igen en angripare börjar att agera på flera sätt men bland annat så stimulerar de en annan sorts lymfocyter- B lymfocyterna som börjar förmeras och dessutom producera antikroppar ( antistoff på norska) som skall angripa angriparen. Det är ganska vanligt att sådana antikroppar förändras skriver man för att bekämpa angriparen bättre. Man har funnit att de flesta MS patienter har förändrade ( muterte) antikroppar i ryggmärgsvätskan ( spinalvätskan) medan friska inte har det.
Den teori artikelförfattarna har är att T cellerna identifierar dessa förändrade antikroppar som fiender och säger till B cellerna att producera fler och säger också till B cellerna av denna typ "föröken eder" liksom de själva blir flera. Och dessa åtgärder gör då att myelinet också fortsätter att bli angripet.

Det blir en immunförsvarets onda cirkel där den ena åtgärden stimulerar den andra.


Det är givetvis viktigt att man lär sig förstå mekanismen för att komma fram till adekvat medicinering. De vanligaste bromsmedicinerna betainterferon och glatiramer (copaxone) är ju bara delvis effektiva. Men det är inte bara det som är problemet. Med Tysabri tycktes det vara så att tillsammans med interferon blev det ett ingrepp i immunsystemet som ledde till allvarligare sjukdom än MS. Det är väldigt viktigt att komma fram till vad man verkligen gör vid insättandet av en viss terapi. Kanske är detta bli en del av den karta man behöver för att bota MS.
P/s

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar