Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

måndag, oktober 15, 2007

sammanfattning av R.L Swanks studie Fat-Oil Relationship

En studie avseende diet med lågt intag av mättade fetter


sammanfattning av R.L Swanks studie Fat-Oil Relationship
( från Swank Multiple Sclerosis Clinic, Department of Neurology, Oregon Health Sciences, Portland, Oregon.
Mellan 1949 och 1984 intog 120 patienter med multipel skleros en fettreducerad diet. Fett, olja och proteinintag, handikappsgrad och död bedömdes. Med en daglig fettkonsumtion på mindre än 20,1g per dag( genomsnitt 17g/dag) dog 31 % (död av alla orsaker) och försämringen var liten.

Ett dagligt intag av mer än 20 g/dag( igenomsnitt 25 och 41g) medförde allvarligt handikapp död av 79 respektive 81 procent. Oljeintag innebar en idirekt relation till fettkonsumtion. Minimalt handikappade patienter som följde dietrekommendationer försämrades föga eller inte alls och bara 5 % överlevde inte studien medan 80 % som misslyckades att följa dietrekommendationerna dog (död i MS). De moderat handikappade och allvarligt handikappade som följde dietrekommendationerna noga utvecklades långt bättre än de som misslyckades följa dieten. I allmänhet gick det bättre för kvinnor. De patienter som behandlades tidigt hade bättre utveckling än de vars behandling kom senare. Hög känslighet för fetter antyder att mättade fetter från djurvärlden är involverade i utvecklingen av MS. (Nutrition 1991;7:368-376)

Det här är en del av varför jag följer denna diet.
P/s

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar