Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

onsdag, oktober 03, 2007

Riktlinjer för utmattningsreaktion


För en tid sedan kom socialstyrelsen för riktlinjer avseende sjukskrivning. Flera av riktlinjerna väckte debatt men kanske främst riktlinjerna beträffande utmattningsdepressionen. I veckans läkartidning tas det upp igen . Man skall utreda det vidare och det är professor emeritus Marie Åsberg som kommer att vara sammankallande.
I tidningen finns en intervju med henne. Hon har forskat på utmattningssyndrom sedan 1998 och deltog i socialstyrelsen kunskapsöversikt över sjukdomen "Utmattningssyndrom-stressrelaterad ohälsa"

I förra gruppen valde avseende riktlinjer valde man att inte ha henne med utan hade i stället psykatern Åsa Kadowaki, som också intervjuas i samma nummer.
Utmattningssyndrom är enligt Marie Åsberg ett stressinducerat tillstånd som åtföljs av biokemiska förändringar. I intervju med Åsa Kadowake framskymtar inget av detta utan det är mera ett tillstånd som betingas av att sjukskrivningsregler ändras, att det bedrivs curlingsjukvård där man tillmötesgår patienternas önskemål om sjukskrivning utan att försöka att försöka hjälpa patienterna att ta tag i obehagliga känslor. Patienterna behöver hjälp med att ändra förhållningsätt i sin totala situation. Hon arbetar med beteendeterapi.

Båda är eniga om att utmattningssyndrom är lätta att förebygga. Där håller jag inte med. Det är mycket i dagens situation som inte är så lätta att styra i vare sig privata livet eller i arbetet. Däremot går det att förebygga. Dels genom att förebygga det strukturellt, rensa bort faktorer i liv och miljö på ett samhälleligt plan ( från lagar och regler i Sverige ner till individuell nivå. Här kan faktiskt sådant som hur massmedia fungerar och liknande inverka och mycket annat) Men man kan också förebygga sjukskrivningar hos de som redan börjat få symtom på utmattning. Det är inget som kommer över en natt utan rör sig ofta om månader och år. En viktig skiljelinje för många tyckte jag var om man orkade sova ordentligt. Då fanns en chans att man kunde återhämta sig.
Jag skrev lite om utmattningssyndrom här.

Båda fraktionerna har något viktigt att säga men när man går ut med att sjukskrivning skall helst inte förekomma och absolut inte längre än 14 dagar, då har man inte riktigt förstått allvaret i en del av fallen. Vad som tagit tjugo år att utveckla är svårt att tro att det går över på 14 dagar som professor Ingvar sa i kunskapskanalen häromdagen avseende de skador på hjärnan man tror att man kan få av stresshormon.
Programmet går i repris den 6 oktober.
P/s

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar