Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

fredag, oktober 05, 2007

Om monoklonala antikroppar



Källa

MS är en immunopatologisk sjukdom förmodligen autoimmun, vars utveckling är beroende av miljö faktorer och ärftliga faktorer. När man utvecklar nya behandlingsstrategier för sjukdomen följer detta utvecklingen avseende hur man ser på sjukdomens natur och vilka modeller man har. Nuvarande modeller MS immunologiska sjukdomsutveckling gör att man siktar in sig på olika molekyler bland annat monoklonala antikroppar.

Man tittar också på ett antal nervskyddande samt nerv- och myelinreparerande sätt att angripa sjukdomen, men det är långt fram i tiden, Ett av de mest mångsidiga ämnena är de terapeutiska monoklonala antikropparna (mAbS). Monoklonala antikroppar görs av en enda klon av B lymfocyter. En monoklonal antikropp (mAb) är en antikropp med många genetiskt identiska kopior. Köhler och Milstein fick Nobelpriset för pionjärarbete inom detta område1984. Den biologiska ingenjörskonsten och MAbs teknologin har gått kraftigt framåt sedan dess.

Moderna terapeutiska antikroppar är genetiskt gjorda molekyler skräddarsydda för olika tillämpningsområden.Det uppskattas att över en fjärdedel av alla bioteknologiska medel under utveckling är monoklonala antikroppar. Mycket av vad som är tilltalande med mAbs som läkemedel kommer från det faktum, att de är naturliga ingredienser i kroppen, varför varje biverkning troligen är beroende på deras speciella verkningmekanism, medan konventionell småmolekylära farmakologiska medel har kemiska giftverkningar i tillägg till verkningsmekanismens biverkningar. Fler än trettio kimeriska, humaniserade eller helt humana antikroppar används rutinmässigt eller undersöks i kliniska försök avseende olika sjukdomstillstånd.

Tysabri är en monoklonal antikropp som redan är godkänd för MS. För Mabcampath /Campath är fas III undersökning påbörjad. Rituximab är en tredje där studier pågår. Lägg märke till bokstäverna mab, det antyder ofta att det är en monoklonal antibody-mAb. Tysabri heter till exempel natalizumab som generiskt ämne.

P/s

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar