Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

onsdag, september 03, 2008

Methylprednisolon gynnsamt vid primär progressiv PPMS?

vamos a bailar este tango

har ni tänkt på att Evert Taube var en vädigt mindful poet- lyssna till exempel Sjösala vår.


De två forskarna biträdande professorn A.S. De Araújo och enhetens chef Marcos R. Gomes de Freitas vid Neuroimmunologiska enheten, Neurologiska kliniken på univeristetssjukhuset Antonio Pedro i Niterói, Brasilien rapporterar om en studie, där man behandlat primär progressiv MS med metylprednisolon. Det är intressant, vi tänker inte så mycket på det men vi lever i en så anglifierad och anglicistisk värld, att vi glömmer att det finns flera andra språkvärldar till exempel den spansk-portugisiska. Och det är inte bara språket som är annorlunda, det är också behandlingstraditioner. Jag skrev för något halvår sedan om en rapport avseende att en patient fått fel och för hög dos av cyklofosfamid. Denna rapport var från Brasilien. Den visar dels att detta intressanta faktum att patientens symtom på MS försvanns men det visar också på att det finns en annan behandlingstradition, här består det i man går in och behandlar patienterna ganska aggressivt med ett cytostatikum.Jag tycker också den här studien visar på just denna annorlunda behandlingstradition. Jag skall inte gå in och analysera varför, det skulle bara bli lösa spekulationer.

Man studerade 11 patienter med primärts progressiv MS, som uppfyllde kriterierna för PPMS enligt MacDonalds kriterier. De elva hade haft sjukdomen mellan tre till sjutton år då behandlingen påbörjades. och deras värden på EDSS skalan varierade mellan 7-5.

Den behandling patienterna fick såg ut så här:

Patienterna fick kortison i form av metylprednisolon i dosen 30 mg per kg kroppsvikt, vilket innebar att om de vägde 70 kg fick de 2100 mg metylprednisolon i dropp per behandling.

Första behandlingsveckan fick man en dos per dag i tre dagar efter varandra, således fick de tre doser första veckan. Andra veckan fick de två doser och tredje veckan en dos. I 8 veckor efter varandra fick man en behandling per vecka. Om behandlingen blev tillfredsställande med förbättringar i status ( man följde bland annat EDSS) så fortsatte det på detta sätt. Om tillståndet stabileriserades så att vare sig förbättring eller försämring skedda modifierade man behandlingen var tredje månad till intervaller på 10 dagar, 15 dagar och 30 dagar. Om försämring inträffade återgick man till ursprungliga 8 veckorsregimen.

Resultat: De elva hade haft sjukdomen mellan tre till sjutton år då behandlingen påbörjades. och deras värden på EDSS skalan varierade mellan 7-5. Då undersökningen rapporteras i genomsnitt efter 11 år behandling är värdena mellan 6.5 till 3. Två patienter har 3 på EDSS skalan och de hade då man började värdena 6 båda två Den som hade 7 vid början har 6,5 efter 14 års behandling. Titta gärna själv på tabellerna. Det är mycket intressant.

De biverkningar man fann var metallsmak i munnen vid infusionen samt sömnsvårigheter i samband infusionstillfällena. Det låter lite underligt att man inte fick några generella biverkningar av kortisonet, men kanske är det tillräckligt länge mellan infusionerna så att detta inte uppkommer. Jag har ingen erfarenhet av behandling med kortison på det sättet. Så kallad pulsbehandling.

Tankar: Ganska fantastiskt tycker jag egentligen. Kortison som verkar på PPMS. Men det stämmer lite grand med vad jag tror om kortisonet. Det har forskats för lite på dess effektivitet vid exempel MS, på grund av att det inte finns några pengar att göra på preparaten förmodligen. Jag blev mycket förvånad själv, den morgon jag steg upp efter en kortisondos för en annan åkomma och plötsligt märkte att min vänstra fot kändes helt normal och då var det 11/2 år efter mitt senaste skov. Från Umeå skrev för något år sedan läkartidningen en artikel om en studie med metylprednisolon som också gav gynnsamma resultat. Slutsatsen de brasilianska forskarna drar är att deras behandling med intravenöst metylprednisolon förhindrar att patienterna försämras och att en majoritet av patienterna förbättras.

Här tarvas undersökningar. Sen får man inte glömma att behandling med kortison är mycket utprövat avseende biverkningar. Ett observandum är dock vad till exempel vad Sapolsky talade om avseende kortison och påverkan på neuron i framförallt hippocampus.

Olé



2 kommentarer:

  1. Anonym8:00 fm

    Men det verkar ju klockrent! Fast primär progressiv är inte samma sak som sekundär progressiv antar jag... Tänker på mig själv som har skovvis MS nu men fruktar att jag en dag i framtiden ska ha sekundärprogressiv MS och vara bortom all medicinsk hjälp.

    Men grattis till PPMS-patienterna i alla fall!

    SvaraRadera
  2. Hej MS bloggen,
    Jag tror kanske det verkar på sekundär progressiv MS också. En del tror ju att sekundär och primär progressiv MS är samma sak, det är bara det är vid primär progressiv sjukdom har första skedet bestått varit tyst och inte märkts. De flesta lesioner märks ju inte heller vid skovvis förlöpande MS, bara en tiondel är något sånt.
    Dessutom har man ju dirucotide (MBP8298) på gång. Amerikanska läkemedelsverket har beviljat fast track behandling avseende medlet, en sorts snabbspår till undersökningen av godkännande.( Kan man läsa på MSRC news 4 september). Att man begärt det tycker jag tyder på att "här ä nå'nting pågång".
    Sen får man ju hoppas att professor Swank och hans diet gör sitt till också.

    SvaraRadera