Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

onsdag, september 03, 2008

Om Novantrone

Lite information om Novantrone. Detta är bara avsett som lättinformation.


Novantrone (mitoxantrone) är ett medel som inte är godkänt på indikationen MS i Sverige men det används även här. Det är godkänt i USA och andra stater mot MS. I MS-sällskapet metodbok står det underbehandling kan man läsa, att det finns stöd för andvändning av Novantrone vid svår skovvis förlöpande MS eller snabbt progredierande sekundärprogressiv MS. Det står att det saknas jämförande studier med betainterferon eller Copaxone, men medlet ses som mer potent när man vill bryta ett aktivt skovförlopp.

I Sverige är medlet godkänt för behandling av flera cancerformer: Metastaserande bröstcancer. Maligna non-Hodgkins lymfom. Akut myeloisk leukemi.Det är således ett godkänt medel i Sverige och man behöver inte speciell licens för behandling.Man kan läsa om det i FASS. Det är givetvis en kraftfull medicin vilket man förstår av indikationerna ovan. Det finns allvarliga biverkningar av preparatet och när man behandlar med det är det viktigt att följa upp vissa faktorer.Detta innebär också att det finns en livstidsdos för behandling med Novantrone.

Vid MS verkar medlet genom att trycka ned aktiviten av T-celler, B-celler och makrofager i MS, sådana celler som tros vara bovar vad gäller attackerna på myelinhöljet kring nervceller. Innan det godkändes i USA hade det studerats i ett 10-tal år . I en stor randomiserad och placebokontrollerad multicenterstudie avseende skovförlöpande och sekundärprogressiv MS fick patienterna dropp med medlet var tredje månad i två år. Studien visade att det tog längre tid till det kom nya skov och till handikappsutveckling. Det minskade också antalet behandlade skov och antalet nya skador, som man såg på magnetkamera. Källa: National MS Society.

Det finns således vissa faktorer man särskilt skall beakta.

  • .Medlet är kardiotoxiskt, det vill säga det kan skada hjärtat. Det skall bara användas till dem som har normalt hjärtfunktion. Man skall således genomgå en viss hjärtutredning innan behandling och man skall också fortlöpande kontrolleras avseende hjärtat under behandlingen. I MS sällskapets metodbok skriver Anders Svenningson: ”Kontroll av vänsterkammarfunktion(MUGA-scint anses bättre än hjärtekokardiografi) bör göras före insatt behandling, samt eftermånad 12, 18 och 24. ” Jag går inte närmare in på vad detta innebär då det fordrar långa och komplicerade behandlingar. Det är i varje fall inga svåra eller komplicerade undersökningar. (Jag vill påpeka att amerikanska läkemedelsverket sedan augusti i år föreskriver att en sådan undersökning skall göras före varje behandling)
  • .På National MS Society skriver man att i en grupp med MS patienter utvecklade två av 802 AML ( akut myeloisk leukemi. Risken för denna typ av elakartade sjukdom är ökad för patienter som behandlats med andra typer av kemiterapier. Det är inte möjligt att säga hur stor risken är för att utveckla detta för MS patienter säger man. Det är dock viktigt att även följa prover avseende denna risk.

Medlet är starkt och medför att äggceller och spermier skadas och det kan ge sterilitet. Man bör alltså låta spara sådana celler om man planerar barn någon gång i framtiden. ( Fråga din doktor)

Man bör även tänka på att immunsvaret är något nedsatt under behandlingen och man bör undvika kontakt med infekterade personer så gott det går.

Samma sak ( nedsatt immunförsvar) gör att man skall vara försiktig med vaccinationer med levande virus. Man skall alltid samråda med sin behandlande läkare om detta.

Det är också viktigt att det kommer fram mediciner som man tar, har tagit som kan ha betydelse. Gå in få National MS Societie's sida för att se detta och även om man behandlats med strålning är viktigt att det kommer fram.

  • Vidare skall man meddela om man har eller nyligen haft vattkoppor
  • .Om man har bältros
  • gikt ( förhöjt urat),
  • njursten,
  • hjärtsjukdom eller
  • leversjukdom.
Andra saker man bör tänka på: Om man är gravid skall inte behandlingen ges. Det kan skada fostret. Medlet går över i mjölken och man skall inte amma.

Följande är också biverkningar men som brukar gå över då man vant sig vid behandlingen eller då den upphört: illamående, håravfall samt menstruationsrubbningar.

När man väl kommit fram till att behandling skall ske med Novantrone så är det alltså en behandling som ges var tredje månad i dropp. (intravenös infusion). Den är alltså betydligt enklare på ett vis än exempelvis betainterferon och Copaxone.

2 kommentarer:

  1. Anonym9:31 fm

    Hej,
    I går var jag för första gången med min son på lasarettet i Eksjö, där han fick träffa en ny överläkare från Karlskoga.
    Min son son idag är 48 år gammal har sedan 2008 behandlats för progresiv MS. Han har sökt för knä- ögon och andra MS liknande symtom innan.
    Sjukvården har nu sagt att han har troligen haft MS i 8 år innan man konstaterade det 2008.
    Nu är han i mycket dåligt skick, har väldigt svårt för att gå, magen är alltid spänd, ser dåligt, det är värst på vänstra sidan av kroppen.
    Han kommer att få en remiss till MR-röntgen för att läkaren skall se hur mycket som har förändrats sedan 2008 när han sist gjorde denna röntgen. Om man konstaterar mer plack skall han behandlas med cytostatika som Novantrone.
    Har du några synpunkter eller råd som kan hjälpa min son vore jag evigt tacksam.
    Vänliga hälsningar
    Florence Prior
    florence.prior@nassjotryckeriet.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym4:12 em

      Hej Är 59 år och haft prog. MS sedan 2000. Antagligen sedan mitten 90-talet. Sjukgymnastik
      2ggr per vecka har hjälpt mig att hålla kroppen någorlunda i trim. Använder stavar inne och rullstol ute. Jag känner att sjukgympan är viktig. Skall ev få Novantrone till våren.
      Kämpa på.
      59:an

      Radera