Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

torsdag, augusti 17, 2006

Thymus, immunförsvaret, t-lymfocyter, autoimmunitet



Sparas under Om autoimmuna sjukdomar.

För så där en trettio år sen var ett medel som hette Thx mycket omdiskuterat och dess tillverkare vet.med. dr Elis Sandberg hade öppnat en klinik, till vilket många sökte sig för sjukdomar, där man inte upplevde sig få någon hjälp i den vanliga vården. Det kunde vara cancerpatienter, som man inte kunde bota och det kunde vara andra allvarliga sjukdomar.Thx var ett thymusextrakt. Man kände sedan tidigare till att thymus spelar en roll i immunsystemet, den plats där prelymfocyter lärs upp till sina funktioner inom immunförsvaret.

Några sådana tankar bakom sannolikt bakom tanken på thx. På samma sätt fanns under trettiotalet ett preparat i tyskland som gjordes på binjurar. I binjurar produceras de kroppsegna kortisonhormonen ; om extrakt på binjurar innehöll tillräckligt med kortison för att ge någon effekt vet jag inte; jag vet inte ens om det var efter kortisolets upptäckt 1937.
Någon effekt av thx utifrån vad man vet idag är inte tänkbar- men det fanns en tanke bakom. Men det är långt mellan ideér och resultat.

Thymus är emellertid ett organ som har en nyckelplats i immunförsvaret. Man kan operera bort thymus på vuxna, men om man opererar barn blir resultatet ett skadat immunsystem. Vid den autoimmuna typen av sjukdomen Myastenia gravis, som bland annat ger uttalad fatigue och uttalad muskelsvaghet, är thymektomi en behandlingsform.

Jag läste nyligen om en undersökning om thymus från Medical College of Georgia om thymus och dess roll i processen där lymfocyterna utbildas bland annat att kunna skilja på kroppegna komponenter och icke kroppsegna. Några av cellerna lär sig känna igen kroppsegna komponenter, av dessa elimineras en del och överlever inte. Men allt som T lymfocyterna lär sig i thymus är inte bra. De icke-kroppsegna "sakerna" skall ju de så kallade regulatory T-lymfocyterna tros känna igen contra egen kroppsvävnad , så de kan stoppa T-celler som är på väg att attackera kroppsegna vävnaden. Det verkar dock som att de inte alltid lär sig alla kroppsegna ämnen, och då kan i kombination med omgivningsfaktorer och annat detta leda till autoimmuna sjukdomar

Länk till sjukvårdsrådgivningen, där det finns en avdelning om kroppen i ord och bild. Thymus har ett svenskt namn brässen, men det används mest i samband med ordet kalvbräss.


HIV -infektion och AIDS är inga autoimmuna sjukdomar. HIV virus angriper Hjälpar T-cellen. Intressant är att PLM Progressive Multifocal Leucoencephalopathy den fruktade biverkan av Tysabri, också är ett vanligt inslag i AIDS sjukdomen. Att manipulera med immunsystemet kräver stor aktsamhet



Om antigen, en illustration

Peace
Sune

2 kommentarer:

  1. Anonym12:02 em

    Hej Sune,
    Jag är själv en stor beundrare av Sapolsky och fann din blogg via hans namn. Thymus spelar troligtvis en avgörande roll för att ha ett starkt och välfungerande immunförsvar. Det finns vuxna där thymus fortfarande fungerar. Några får tydligen problem av detta, medan andra inte får det. Enligt Sapolsky är det stress som slår ut immunförsvaret. Min fråga är ifall stress hos barnet kan skapa dels ett sämre fungerande immunförsvar och eventuellt ett felaktigt fungerande immunförvar.
    Min erfarenhet är att den vuxnes problem ofta skapas i barndomen.
    Hälsningar
    Chris Jörgenfelt

    SvaraRadera
  2. Hej Chris,
    Jag får fundera lite på dina frågor. Det här med thymus är intressant och vad den har för betydelse i vuxen ålder.
    Kanske finns skäl att titta också på blindtarmens funktion ur immunologisk synpunkt.
    Det är sedelärande som Sapolsky skriver i sin bok "Varför zebror..." om en behandling mot plötslig spädbarnsdöd där man vid obuktionen av dessa barn fann vad man trodde en förstorad thymus medan man trodde att den lilla förtvinade thymus man fanns hos fattiga, utsvultna, kroniskt inflammerade barn var normal. I själva verket var det ju tvärtom att dessa barn från svåra förhållanden hade kronisk stresspåverkan på thymus och att detta fått den att förtvina. Lite grann av ett svar finns det där.
    Däremot hade de välnärda "friska" barnet som dött av för tidig spädbarnsdöd en normal thymus. Det är väl rimligt att tro att påverkan av thymus i barnaåldern kan ha en betydelse för immunförsvaret.

    Jag skall söka efter flera svar.

    Vad kan till exempel mobbning och liknande saker ha för betydelse för den fysiska hälsan och utveckling av sjukdomar. Vad kan posttraumatiskt stressyndrom hos flyktingbarn innebära för deras framtida liv? Det finns nog en hel del forskning avseende detta. Att det kan sätta spår hela livet mentalt är jag förvissad om och det är väl belagt inte bara hos barn.

    Hälsningar
    Sune

    SvaraRadera