Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

måndag, februari 19, 2007

Solljus ger D vitamin

Det pågår också en debatt om risken med att sola men ockå en sida som framhäver risken med att inte sola. Om detta kan man 0ckså läsa på Multiple Sclerosis Resource Center.

Experter från Edinburgh University tror att alltid använda solskydd kan skapa en brist på D vitaminer som de säger skyddar mot olika sjukdomar. Professor Mary Norval, säger att vitamin D tycks vara inblandat i förebyggandet av ett ökande antal sjukdomar som colon(tjocktarms)cancer, bröst och prostatacancer och autoimmuna sjukdomar som multiple skleros och insulinberoende diabetes.
John Toy medicinsk chef vid Cancer Research UK säger att det inte är definitivt bevisat avseende vitamin D:s effekter och att det finns ett klart samband med hudcancer och solning. Han säger att vi får tillräckligt med D vitamin genom vad den solning vi får i förbifarten så att säga. Han vill inte att det skall skickas ut dubbla budskap.

Men just nu här i Sverige får i alla fall jag väldigt lite sol och D vitaminer. Jag tar visserligen vitamintillskott men det är ovisst om kroppen kan ta upp D vitaminer i den formen.
peace
Sune


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar