Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

torsdag, februari 15, 2007

Vad är magnetkameraundersökning? (Magnetresonanstomografi, MRT, eller MRI)


( Om nåt helt annat.
Jag funderar lite på tillgängligheten till sjukvård.
Hur upplever du det?
Är det lätt att komma i kontakt med sjukvården, få tider etc...
Skriv det gärna på kommentar
eller maila sune.overhagen@bredband.net)


Magnetkameran har funnits i 30 år. Under de åren har den revolutionerat medicinen genom de förnämliga bilder av kroppens innandömen man kan få genom den.


Magnetkameror kan nog se olika ut. Den jag undersöktes i var en 2x2x3 meter stor box. I den fanns en tunnel i vilken jag fick åka in. På någon amerikansk site skrev man att MRI apparater ofta ser ut som en stor donut, (flottyrkokt munk) och så kan man också beskriva det.
Den stora boxen innehåller alltså en stor och kraftfull magnet, i vilken alltså det finns en tunnel och i den får man åka in. Man strävar efter att göra den så öppen som möjligt med möjlighet att kunna se ut, för göra det lättare för människor att undersökas om man till exempel har rädsla för att bli instängd.

Vid undersökningen lägger man sig på en brits och man sätter på apparatur (spolar med antennapparatur) på de delar som skall undersökas så nära som möjligt. Sedan börjar man att undersöka en liten punkt. Syftet är att ta reda på vilken typ av vävnad det finns i just den punkten. Sedan undersöks punkt efter punkt tills man fått en kartläggning av hela området man ville undersöka.

Förberedelser mm:
Men innan undersökningen är det mycket som skall förberedas. Man måste se att det inte är några saker hos patienten som gör att han/hon inte kan undersökas. (Så kallade kontraindikationer). Har man metallsaker i kroppen, av typ pacemaker så är det inte lämpligt med undersökningen. En del kan ha metallflisor i ögonen som funnits i många år utan att ge obehag, men nu kan detta ställa till besvär. Anledningen är att den starka magneten skapar ett så kraftigt magnetfält att pacemakern kan påverkas. Lösa metallföremål får heller inte tas in i undersökningsrummet. En penna kan bli en livsfarlig projektil liksom ett mynt. Magnetfältet är mellan 5000 till 20000 gauss att jämföra med jordens spontana magnetfält är 0.5 gauss. För att en sådan stark magnet skall få plats i ett undersökningsrum, innebär det att man måste utnyttja tekniken med superledare. För dessa behövs mycket stark kyla. Så när du ligger där och undersöks är du omgiven av mycket stark kyla, men den är förstås välisolerad. I själva verket kan du ha det ganska komfortabelt vid undersökningen och ligga och lyssna på din farvoritmusik. Ett visst oljud åstadkommer dock kameran då den arbetar. Det är en sorts hamrande ljud.

Försök till beskrivning hur det fungerar
Till skillnad från röntgen så innebär undersökningen ingen strålning. Principen är att man utsätter det område, som skall undersökas för det starka magnetfältet. Man utnyttjar kroppens väteatomer. ( Kroppen består till mer än 60 % av vatten. En vattenmolekyl är en syreatom och två väteatomer). Magnetfältet påverkar kroppens väteatomer ( det vill säga atomens kärna, som är en proton=en positiv laddning) på ett sätt så att de orienterar sig antingen med eller mot kamerans starka magnetfält.
Från en antennapparat som kallas spole sänds ut radiovågor(energi) i pulsar som påverkar dessa protoner. De tar till sig energi och förändras i sina rörelser Denna rörelses frekvens bestäms specifikt för vilket område som skall undersökas och hur det stora magnetfältet ser ut. Denna frekvens kallas resonans ( 'Som i magnetresonanstomografi, vilket också magnet kamera kallas). När man sedan stänger av radiovågorna återgår dessa protoner till sitt ursprungliga läge, och då AVGER DE ENERGI, som fångas upp av antennapparaten och detta är sedan ett underlag för bilden; man får numeriska värden som lagras in i apparatens dator.
Rent allmänt ger högre fältstyrka (starkare magnet) bättre signaler vilket kan ge bättre bildkvalitet. Men också genom att använda spolar (antennapparater, ytspolar) som kommer så nära området som möjligt kan bildkvalitén höjas betydligt.

Det finns också tre mindre magneter i magnetkameran. Dessa kallas gradientmagneter. Med hjälp av dessa så styr man hur man vill avbilda undersökningen. Det är med dessa möjligt att undersökta skivor av det område som skall undersökas. Tänk dig en limpa. Den kan man skiva på vanligt sätt, man kan också skära den så att den bildar bottnar som i en tårta, ett tredje sätt är att skiva den på längden men uppifrån. Med hjälp av de tre gradientmagneterna kan man skikta upp den del av kroppen man vill undersöka på alla dessa sätt men också på vilken sätt som kan kan tänka sig. Man kan alltså få bilder på olika sätt utan att patienten flyttas till skillnad mot när man skall röntgas. Då får man flytta på sig mellan varje bild.

Magnet kameran har många fördelar. Den innebär inte joniserande strålning och det har medfört att man nu kan ställa diagnoser för många sjukdomar på ett helt annat sätt.
Man kan diagnosticera infektioner i hjärna, ryggmärg och ryggrad..
Man kan se stroke (hjärninfarkt) i tidigt skede.
Magnetkameran är unik vad det gäller att diagnosticera MS.
Tumörer i hjärna och hypofys..
Det finns många fler sjukdomar och tillstånd man kan kartlägga med den. För något år sedan fick några som arbetat med att utveckla den Nobelpriset.


Beträffande MS så kan man se förändringar som kallas lesioner på magnetkamera. Man har tidigare trott att ett skov motsvarar en lesion. Senare har man funnit att bara en mindre del av de lesioner som syns behöver yttra sig som skov. Dessutom finns det fall med MS som inte har några påvisbara lesioner. Detta är ovanligt men man tror att MS är en mer generell sjukdom i hela hjärnvävnaden och inte bara där lesionerna syns. Lesionernas utseende i sig är inte typiska för bara MS ( de är inte patognomona med ett fint ord) utan kan förekomma vid andra sjukdomar. Däremot kan lesionernas anatomiska läge ge en vägledning då diagnosen skall ställas. I hjärnan är de inte helt ovanliga efter 40 års ålder. Lesioner i ryggmärg är dock i stort sett alltid sjukliga.

När man sprutar in magnetkamerakontrast (gadolinium) så förändras normal och onormal vävnad på olika sätt. Man anser att inflammationer kan ses genom att skador på blod-hjärnbarriären syns. Därvid får man en bild av var det finns aktiva inflammationer, dvs nya eller gamla lesioner som håller på att förändras.

Med T1 förstärkt undersökning kan man se så kallade svarta hål (black holes), det tror man indikerar obotlig/kvarstående skada.
T2 lesioner kan man säga är en sammanfattning av totala antalet lesioner, bördan av sjukdomen ( burden of disease).
Exakt vad var och en lesion innebär och dess status är troligen svårt att fastställa med nuvarande teknik.

Sammanfattningsvis har MRI inneburit ett stor steg framåt vad MS beträffar. Diagnosen kan ställas tidigare vilket är viktigt då medicin och andra åtgärder bör sättas in så tidigt som möjligt.
För min egen del skulle jag även ha velat sätta in förändringar i min diet tidigare.

Peace

Sune

Här är kan man se en video från Mayokliniken om MRI. Video från Mayokliniken Den har engelskt tal och text men bara bilderna är instruktiva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar