Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

måndag, september 24, 2007

Multiple Skleros- hygienhypotesen

Nya hygieniska förhållanden spelar en roll i att autoimmunitet utvecklas i moderna samhället. Åtskilliga belägg från forskning kopplar försvinnandet av malaria till ökning av MS på Sardinien skriver man på Science Direct

I en artikel försöker forskare från Italien och Canada hitta ett samband mellan malaria sjukdomens försvinnande och ökning av MS med hjälp av hygienhypotesen.
Hygien hypotesen säger att under tidiga barnaåren behöver immunsystemet utsättas för mikroorganismer för att utvecklas normalt. Brist på stimulering av mikroorganismer kan medföra att immunsystemet felprogrammerat och ökar mottagligheten för allergiska sjukdomar.

Förhållande mellan malaria och MS på Sicilien och den nuvarande förekomsten av Malaria i Afrika har studerats. Man har tittat på det medfödda immunsystemets aktivitet i form av ett enzym (Chitoriosidase=CHIT) som produceras av de så kallade ätarcellerna ( makrofagerna) i immunförsvaret och också undersökt den gen som producerar CHIT, samt plasmodiumrelaterad immunitet i dessa grupper.

Man fick data från både experiment särskild designade för denna studie och andra data från tillgänglig litteratur. Dessa data antydde att i Afrika är mutation sällsynt av den aktuella genen och MS incidensen är mycket låg beroende på omodifierad påverkan av parasiter och hygieniska förhållanden medan i Sardinien finner man en relation mellan mutation av CHIT1 genen, aktiviteten av enzymet chitoriosidase (CHIT) och prevalensen av MS, till och med i en högre utsträckning jämfört med Sicilien, där det tidigare varit lägre frekvens av malaria förekomst.



Utifrån detta säger man att man funnit övertygande argument för att åtminstone till en del har MS ökat de senaste fyra decennierna i Sardinien också som en följd av utrotandet av malaria. Denna infektionssjukdom som fanns i århundranden i Sardinien har vid sidan av en väldokumenterad enzym brist och patologi hos röda blodkroppar även efterlämnat en abnorm makrofagreaktivitet mot Plasmodium falciparum. Som ett resultat producerar vissa sardinier abnormt höga nivåer av av medfödda immunämnen, reliker från tidigare skydd mot malariainfektion som svar på nya omgivningsfaktorer.

Därför har MS varit föremål för en oförklarlig epidemiologisk ökning under de senaste decennierna på Sicilien därför att celler i det medfödda immunsystemet, celler som utvecklats under århundranden som försvar mot den mikroorganism som orsakar malaria (Plasmodium falciparum malaria), och har behållit benägenheten av överreagera på retande faktorer även efter försvinnandet av malaria. Denna hypotes kan ha en påverkan mot att styra behandling mot terapier riktade mot medfödda immunfaktorer i stället för antigenspecifika terapier.

Något som skyddat mot en sjukdom, ett skydd som utvecklats av immunsystemet under sekel blir efter att sjukdomen utrotats inte nyttiga längre- men kan de leda till nya sjukdomar, vända sig mot egna kroppens vävnader? En sak man mycket diskuterat avseende allergi har varit skillnaden mellan öst och västeuropa. I Öst fanns tbc och andra infektioner, luftföroreningar i högre utsträckning än väst men det fanns färre allergier där. Man diskuterade hygienhypotesen där också. Undrar om man följer det nu när östeuropa västifieras.
P/s

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar