Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

lördag, september 08, 2007

Om astrocyter och nybildning av nervceller


läst på MSRC 20070907
Ett forskarlag vid Aucklands universitet ledd av professor Mike Dragunow håller på att odla celler som tagits från den mänskliga hjärnan i syfte att studera om stamceller kan användas för att bekämpa sjukdomar som bryter ner nervsystemet typ MS och Alzheimer. Man planerar att arbeta med celler som kallas astrocyter som tillhör den så kallade stödjevävnaden med olika funktioner. Under senare år har forskare kommit att acceptera att vuxna människor kan nybilda neuron i CNS såväl i normaltillståndet som efter hjärnskada. Man letar efter var dessa nya neuron görs och en del forskning pekar på att de astrocyterna kan bilda neuron efter att ha ombildats till neurala stamceller. Kända uppgifter för astrocyterna är att bland annat att medverka till näringstillförseln för nervcellerna och att stödja dom ( som murbruk grovt bildlikt uttryckt).
Neurala stamceller kan bilda olika typer av nervceller och forskningsteamet arbete syftar till att fastställa om astrocyter kan bilda neuron och vilka förhållanden som gör att nya nervceller kan bildas ( neuronogenes)
astra betyder stjärna och cyt cell, astrocyt=stjärnliknande cell
Per aspera ad astra
sune

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar