Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

måndag, februari 04, 2008

Kan göra ett sjukt immunförsvar friskt?


Sickle cell anemi kan nu behandlas genom att transplantera stamceller som ger upphov till röda blodkroppar. Samma metoder kanska kan användas för att behandla MS-patienter. Att ge patienter med autoimmuna sjukdomar en ny uppsättning vita blodkroppar, som inte attackerar kroppen, skulle vara en effektiv behandling.


Benmärgstransplantationer ges redan för att överföra friska benmärgceller från en person till en annan men först måste man sudda ut den gamla benmärgen, något som kan skada andra delar som könsceller och möjligheten att få barn samt öka risken för cancer. Nu kan man mera rikta in sitt fokus på kroppens eget blod och immunsysten enligt forskare vid Stanford University of Medicine. Forskarna Weissman, Bhattacharya och Czechowicz har hittills gjort studier på möss, där man transplanterat nya blodbildande stemceller från en donator in i benmärgen på mössen och bytt ut deras immunsystem. Det återstår många försök med detta men om de lyckas kan det bli avsevärd nytta av tekniken. Man fann på ett sätt att ta bort bara de blodbildande cellerna utan att påverka benmärgsceller och andra vävnader, genom att använda sig att ett kemisk ämne som bara binder sig till blodbildande stamceller , och som effktivt förstörde cellerna så att man kunde inplantera nya blodbildande stamceller.

När detta gjorts kunde de nya blodstamcellerna bilda nya blod och immunceller.

Genom att överföra friskt immunsystem till patienten med en autoimmun sjukdom, skulle inte detta kunna attackera myelinskidor och nerver längre.

På samma sätt skulle de patienter med den ärfliga åkomman sickle cell anemi kunna få friska röda blodkroppar med blodstamceller från individer som inte bär på detta anlag..


Lite kommer man att tänka på Revimmune här alltså högdos av cyklofosfamid vid MS. Där syftar man också till att slå ut immuncellerna men inte blodstamcellerna. Genom att blodstamcellerna innehåller ett ämne som gör att cyklofosfamid inte tar död på dem,aldehyd-dehydrogenas, men väl de mer mogna cellerna kan man likna den behandlingen vid en blodstamcellstransplantation.

Primitiva stamceller har höga halter av aldehyd-dehydrogenas som gör dem motståndskraftiga mot cyklophosamide

Alemtuzumab är ytterligare en bit längs samma kontinuum där man slår ut hjälpar-T-cellerna och därmed förhindrar angreppet på CNS.




5 kommentarer:

  1. Anonym12:58 em

    Hej sune!
    Det ser ut att du tror på Alemtuzumab och Revimmune och jag tror att År 2011 kommer att bli MS behandlings år .Då kommer Högeffktiva mediciner Alemtuzumab, revimmune,mbp8298, Vad tror ni?
    hälsningar Bawa

    SvaraRadera
  2. Hej Bawa,
    Jag hoppas att det blir så att det kommer fram nya högeffektiva behandlingar med acceptabla biverkningar. Kanske kommer det att vara alemtuzumab, revimmune eller några av vaccinerna. Det är ju ganska många medel på gång, och vad som är roligt är att det forskas så ycket om behandling av progression v handikapp och lagning av redan inträffade skador.

    Tidpunkt är svårt att säga men det känns inte så långt borta. Tysabri har ju redan varit på marknaden ett par år nu och antalet som behandlas stiger utan att man sett de allvarliga biverkningarna. Kanske var det i kombination med Avonex? Och i så fall är ju faktiskt ett effektivt medel redan här. Stamcellstransplantationerna är ju också här och egentligen tycks ju Revimmune fungera på exakt lika sätt som autolog stamcellstransplantation om beskrivningen stämmer.
    Det gäller "bara" att ha en hög säkerhetsnivå.

    Det känns hoppingivande.
    Hälsningar
    Sune

    SvaraRadera
  3. Hej Sune
    Lite TV information Revimmune
    www.accentia,net/medid/revimmune_ms2.html


    mvh

    SvaraRadera
  4. www.accentia.net/media/revimmune_ms2.html

    SvaraRadera
  5. Tack Bawa! Det var en intressant länk speciellt som det är information som kommer från ett nytt håll om Revimmune. Roligt också att höra vad Howard Weiner säger om framtidsperspektivet över huvudtaget.
    Tack igen, jag skall försöka att skriva ned vad han säger och lägga ut länken.
    Hälsningar
    Sune

    SvaraRadera