Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

lördag, juni 06, 2009

Hortensia och Th 17- medel mot MS?












Ett ämne som kallas halofuginon och kommer från roten av en växt av hortensiatyp, har undersökts av forskare vid Children's Hospital i Boston och vid Harvard School of Dental Medicine. I en rapport visar man att denna molekyl kan hindra utvecklingen av Th 17 celler, de immunceller man under senare år har trott spela en viktig roll vid autoimmuna sjukdomar, utan att störa andra T celler som verkar i immunsystemet. Man har också studerat djurmodellen av MS och funnit att detta ämne, halufuginon tycks reducera utbredningen av sjukliga förändringar av denna.

Jag skrev litet om Th 17 i förra inlägget. Jag menar att upptäckten av denna cell är viktig, man kan i och med den förhoppningsvis begränsa behandling mot MS från att använda grävskopa till spade, eller från spade till tesked, med vilket jag menar man behöver inte slå ut stora delar av immunsystemet T-lymfocyterna med en behandling. Är man nödd till sådan behandling finns ju risk att man hämmar immunsystemet till den grad att så kallade opportunistiska infektioner, infektioner som immunsystemet i vanliga fall klarar av kan göra sig gällande. Detta är ju vad som kan hända när man med till exempelvis stänger ute alla T celler från att komma in i CNS,

Mer om immunförsvaret och immunmodulerande behandling. ( Du kan hoppa över det här inom ram)

Det medfödda försvaret identifierar inkräktande mikroorganismer(mikrob) som kroppsfrämmande/icke-själv vilka kommit in i kroppen och det är absolut grundläggande att det inte blir fel. Om något kroppseget identifieras som kroppsfrämmande kan immunförsvaret aktiveras mot denna del hos egna kroppen. När immunförsvaret med hjälp av ätarceller fagocyter träffat på och oskadliggjort en mikrob beger fagocyten till lymfknutor för att aktivera en lymfocyt som kallas hjälpar-T-cell. Hjälpar-T-cellen kallas även CD4+Tcell, och det kallas den ofta i studier av läkemedel.Om något kroppseget identifieras som kroppsfrämmande kan immunförsvaret aktiveras mot denna del hos egna kroppen. Det kan uppstå autoimmuna sjukdomar, en sjukdom riktat mot det kroppsegna (själv= auto). CD4+ cellerna har alltså en viktig roll vid till exempel MS. Det är dessa som inte tillåts passera in genom blod-hjärnbarriären av Tysabri. Tysabri gör det genom att fästa på CD4+ cellen och blockera så att cellen inte kan fästa på membranen i blod-hjärnbarriären och komma in i hjärnan. Det kan alltså vara positivt att CD4 celler minskar, det blir mindre inflammation.Men det är ju inte bra om hjälpar-T cellen dör och försvinner som vid HIV och AIDS. Då går ju försvaret mot infektioner ner och man blir känslig för infektioner och andra sjukdomar. Sådana infektioner som immunsystemet håller i schack bryter här igenom. Detta kallas opportunistiska sjukdomar, de drar nytta av tillfället. Hjärniflammationen PML, progressiv multifokal leukoencefalopati, är ett exempel. Sådana opportunistiska sjukdomar kan komma både på grund av immunnedsättande behandling och vid sjukdomar som sätter ned immunförsvaret. Tumörsjukdomar kan också träda fram i dagsljuset, exempelvis Kaposis sarkom. Före HIV var det en ovanlig åkomma. Har förresten samband med ett herpesvirus.




Om man i stället kan rikta in sig mot ett mindre mål, kanske man åstadkommer mindre skada, mindre biverkningar. Därför är det viktigt när man kan rikta in strålkastaren bättre och hitta ett mål av typ hjälpar-T cell 17.

Medlet används sedan länge i kinesisk medicin och vad jag förstår inom veterinärmedicin. Jag har också sett att den verkar säljas som örtmedicin men utan någon direkt information.

Forskarna här har funnit att halofuginon hindrar utvecklingen av Th 17 celler hos möss och människor, och hejdar utveckling av den sjukdom som dessa celler tycks stimulera. När man odlade CD4+ T-cells med cytokiner som vanligen stimulerar bildning av Th 17 och samtidigt gav halofuginon utvecklades inne Th 17 i samma utsträckning men de andra T cellerna Th1, Th2 och T regulatoric celler utvecklades normalt, och dessutom nedtrycktes signal ämnet IL-17 som produceras av Th 17 celler.



Likaså gjordes en undersökning på möss med ”möss MS” EAE och man fann där att låg dos av halofuginon påtagligt minskade utveckling av möss MS hos djuren.

Man har också studerat halofuginons verkningsmedkanism. Mer om detta senare kanske. Men nu måste jag gå till sängs. God Natt.

2 kommentarer:

  1. Intressant läsning. All medicinskt är så intressant:)
    Så otroligt mycket teorier det finns egentligen. Det gäller att lära sig att sovra:)
    Ha en bra sommar här hemma i Sverige
    Kram messan

    SvaraRadera
  2. Tack Messan, vi får hoppas på en bra sommar. Beträffande teorier så ligger det mycket i detta att sovra.
    Just nu tar jag det lite lugnare med bloggandet. Ska försöka måla huset bland annat i sommar samt gå en yoga kurs.

    sune ö

    SvaraRadera