Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

söndag, juni 30, 2013

halvårsutvärdering 201306/07 Hur mår jag?

Dags för halvårsutvärdering. Tidigare  Kanske min sista eftersom jag kanske inte fortsätter med bloggen.
Det skulle kunna göras kort. Det har inte hänt så mycket vare sig till det bättre eller till det sämre senaste halvåret. Tidigare halvårsvärderingar
Jag har haft hantverkare här och i samband med det har jag noterat hur mycket bättre jag är till exempel jfr med för sex år sedan. Ibland är jag tveksam om jag verkligen har MS- tanken kom häromdagen då jag var ute och gick. Det har ju varit uppåt de senaste åren- jag mår ganska bra speciellt om man tänker på åldern så mår jag kanske väl så bra jämfört med andra i samma ålder och min fysiska kondition är bra- men samtidigt finns de där en olika symtom, det finns en del kognitiva störning men kanske inte störande och jag tycker till exempel mitt minne har återkommit till stor del. Sen är det känselstörningarna som finns där, de är visserligen hanterbara utan mediciner men de finns där. Jag har också en del "initiativlöshet", "lättja" som nog är vad man skulle kunna kalla fatigue-det skulle not inte fungera alls om jag hade ett arbete men det fungerar nu då jag är pensionär. Problem med blåsstörningar  som är mer eller mindre.

Så jag kommer till slutsatsen att jag har MS men ibland finns en viss tvekan.

Jag tycker Frödings  titel  I valet och Kvalet  på en dikt kännetecknar mycket av min MS. Det finns något av en tveksamhet i inställningen till MS.
Denna tveksamhet har gällt också till exempel om kost, livsstil som motion har någon effekt på sjukdomen- jag har mer och mer kommit till övertygelsen att detta har en stor effekt. Detta kanske är något av det viktigaste som hänt det här halvåret. I Valet Och Kvalet by Monica Zetterlund on Grooveshark

4 kommentarer:

 1. Hej Sune! Blir lite ledsen över att du planerar att lägga ner bloggen, men allt har sin tid... Jag fick min diagnos i febr 2012 och under denna korta tid har jag lärt mig en hel del från dina sidor. Det som varit extra bra är att du som pensionerad läkare är vederhäftig och har kunnat översätta medicinsk snårskog till begriplighet för oss vanliga dödliga.

  Tack så mycket!

  SvaraRadera
 2. Hej Berra!
  Tack för dina vänliga ord. Per Bergman som intervjuades i Ta åran i egna händer /http://suneoverhagen.blogspot.com.es/2013/01/kapitel-4-intervju-med-per-bergman.html/ sa att om en enda läser boken och har nytta av den värd arbetet med den. Jag säger samma sak om bloggen om en person har nytta av bloggen har den varit värd att skriva.

  Kanske kommer jag att fortsätta med den ett till två inlägg i månaden eller så.
  Hälsningar
  Sune

  SvaraRadera
 3. Anonym10:28 em

  Hej!
  Hoppas verkligen att du kommer att fortsätta att skriva ibland. Förstår att du vill trappa ner för ditt arbete med bloggen är verkligen gediget. Du har verkligen hjälpt mig. Jag hade nog inte mått så här mentalt bra om det inte hade varit för din hoppfulla blog!!!!!
  Patrizia

  SvaraRadera
 4. Tack Patrizia. Sådana reaktioner gör nog att jag fortsätter en del men i mer begränsad omfattning.
  Må väl!
  Sune

  SvaraRadera