Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

torsdag, februari 27, 2014

Är MS patienter villiga att genomgå autolog stamcellstransplantation. Ja svarar 50 procent, viket förbryllar forskare

z
Pa MS research blog har man dels lagt ut en svensk undersökning om autolog stamcellstransplantation samt gjort en enkät om MS are skulle vilja genomgå en sådan åtgärd.
Det är som vi vet bra resultat men ockaa riskfyllt.
I enkäten frågar man om man är villig att genomgå transplantationen när man vet att risken att dö är 1/2 till 1 procent.
Vidare tar man också upp att risken att deåterstående neuronen kan skadas av cellgifterna ( vilket de gör efter som cellgifterna ofta är toxiska) och öka på atrofierna ( atrofi ( hjarnkrympning). Detta drabbar mest efter att man haft MS längre tid skriver man och ser autolog  stamcellstransplantation som något för tidiga skeden. Det är en beaktansvärd fråga  men något som återstår att besvara är- stoppar inflammationen, och atrofin beroeende på sjukdomen efter autolog stamcellstransplantation. Svaret borde finnas snart då behandlingen pågått så llänge.
En annan sak är att medicinen alemtuzumab som nu finns har lägre dödlighet än 0.5 procent- vad jag vet är att det d¨dsfall som skedde i ett tidigt skede på grund av ITP skada på blodplättarna hade kunnat åtgärdas om man upptäckt det men man kontrollerade inte för detta då.

Just frågan om så många som 50 procent ¨r villiga att genomgå autolog stamcellstransplantation som enkäten visar med den angivna dödligheten tror jag visar på att det går inte riktigt att sätta sig in i hur det kan vara att ha MS om man inte har det. De läkare och forskare som driver sajten MS Research Blog har inte den erfarenheten.
Jag tror att svaren på enkäten speglar just detta. Man är villig att genomgå mycket för att bli bättre om man mår mycket dåligt.


4 kommentarer:

 1. Buster.8:58 em

  Är det här - M I S T- som står på MS-Sällskapets hemsida?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det rör sig om denna behandling, men såvitt jag ser är MIST en studie som skall till.
   MVH
   Sune

   Radera
 2. Anonym6:23 em

  Det är väldigt frustrerande att bli nekad dennna behandling, med motiveringen att man är "för frisk".
  Har läst allt jag kommit över och är beredd att ta risken men erbjöds istället Tysabri.

  SvaraRadera

 3. Hej anonym,
  tråkigt det där men har du läst om MIST som Buster nämnde ovan: http://www.mssallskapet.se/Start_files/MIST.pdf?'
  Man kan heller inte komma ifrån att även Lemtrada ( alemtuzumab) har något likartad ide.
  Hälsningar
  Sune Ö

  SvaraRadera