Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

fredag, mars 07, 2014

The Jungele Effect av Daphne MillerDiskussionen om föda handlar ofta om strid mellan reduktionister och de som har en mer översiktlig syn på kost. För reduktionisten handlar det mer om enskilda nutritionsfaktorer typ kolhydrater eller fetter. Den motsatta sidan som man kan kalla generalisterna påpekar det viktiga faktumet att varje komponent i en diet samverkar, samarbetar eller med ett mer heltäckande ord interagerar andra komponenter i kosten på ett högst komplicerat sätt. Som generalist blir det också svårt att göra placebokontrollerade studier eftersom det då är svårt eller rentav omöjligt att kontrollera denna interaktion på ett bra sätt. Andra former av studier måste till.Med min syn på mättade fetter skulle man kunna kalla mig reduktionist men så gott det går försöker jag vara en generalist, eftersom mig förefaller tankarna logiska att ett ämne som man äter påverkar många fler ämnen. Ett närliggande exempel är gurkmeja och peppar. Jag läste hos en indisk forskare ( västerländskt skolad) att gurkmeja tas upp avsevärt bättre om det kombineras med svartpeppar- om jag minns rätt åtta gånger- tyvärr har jag inte kvar referensen. En annan sak är att järnupptaget blir bättre med vitamin C. Vill man kan den här listan nog göras hur lång som helst. Ett annat exempel är kalcium och magnesium. Att äta kalcium utan magnesium gör att kalcium tas upp sämre. I naturen är det så vist ordnat att många livsmedel exempelvis nötter och mandlar båda är rika på kalcium och magnesium. Och här kanske förklaringen finns- det är Darwin igen som kanske förklarar- vi har nog som art (och inte bara vi utan också andra arter) utvecklat det här förhållandet till kalcium och magnesium eftersom de i naturen förekommer tillsammans.

Författaren och läkaren Daphne Miller har skrivit boken The Jungle Effect. Det framkommer klart att hon inte är reduktionist utan generalist. Hon arbetar i San Fransisco och i sin praktik träffar hon på patienter med rötter på många ställen runt om i världen. Hennes huvudtema är att hennes patienter drabbas el riskerar att drabbas av de så kallade välfärdssjukdomarna i det nya hemlandet medan förfäderna som behållit matvanor då de kommit till USA och de som levat i respektive hemländer inte drabbas i samma utsträckning. Daphne Miller ger sig ut till de olika ställen som hennes patienter härstammar från och kallar det cold spots- kalla punkter med låg frekvens av prostatacancer och bröstcancer på exempelvis Okinawa i Japan medan risker ökar kraftigt hos de nya generationerna i USA. Hon kommer på samtliga platser hon besöker fram till varför hon tror att sjukdomspanpramat förändras. Det har mycket med processad mat att göra. Det vill säga mat som innehåller mycket tillsatser och förändrade produkter. För Okinawa gäller bl begreppet Hara Hachi Bu- att man skall äta till man blir 80 procent mätt. Mättnaden kommer senare. Ett annan viktig del är “ röra på sig” de äldre generationerna var mycket aktiva och på Okinawa förekom maratonlopp där det bland annat ingick mycket äldre människor men framförallt gällde det inte motion utan snarare att undvika att sitta för mycket. Att ta tag i tillfällena att få röra sig, gå trappor i stället för hiss, cykla eller gå i stället för att ta bil osv. Men VAD man åt var naturligtvis viktigt.
För att äta som äldre människor på Okinawa ( yngre hade i stort sett anammat Coca Cola och Mc Donald dieten) bör man äta rikligt med frukt och grönsaker helst säsongens. Av soja bör ma äta det som inte är processat- dit hör helsoja som finns i tofu, sojabönor. Osötat sojamjölk är också acceptabelt.
Man bör få sitt fett från fisk ( omega 3). Övrigt kött skall helst vara från vilt. Och man skall äta begränsat med kött.
D-vitamin är också viktigt från fisk och från sol.
Lykopen tros vara ett viktigt ämne för att undvika bl a prostatacancer och det finns i vattenmelon, grön grapefrukt, samt tomater och guava. Obs att kokta tomatprodukter innehåller mest lykopen
Kålgrönsaker och exempelvis haricots verts innehåller sulforaner som också tros bekämpa cancer. Om man värmer upp dessa minskar upptaget av sulforaner läste jag nånstans men om man kombinerar med någon okokad grönsak exempelvis ruccolasallad förbättras upptaget. Åter ett exempel som talar för att ha en generalists syn på kost.
Av liknande anledning besöker Miller bl a Island, Afrika, Sydamerika, Kreta och finner lite olika matvanor men till sist blir ändå slutsatserna. Omega 3 ( fisk och kött och vegetariskt), olivolja, fibrer, fullkornsprodukter, grönsaker, frukt är nyttigt. Begränsat med socker och onyttiga fetter. Begränsat med kött. Lite processad mat. Sparsamt med mjölkprodukter.
Det starkaste evidensunderlaget avseende en kost nyttig för hälsan har medelhavskosten läste jag nyligen på Medscape.
Enjoy

1 kommentar:

 1. Buster.7:39 em

  Jag läser det mesta om kosten som kan bidra till MS.
  För ett antal år sedan hängde jag upp kartor i hallen vart sjukdomen MS fanns mest.
  Jag kom direkt in på D vitaminbrist så kosten kan vara en bidragande orsak.
  Irans spike i MS fall talar i samma riktning.

  http://www.youtube.com/watch?v=yERsG3Th5wg

  SvaraRadera