Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

söndag, april 05, 2015

Att överleva en massaker

avsnitt ett av serien När livet vänder- denna säsong. Detta avsnitt handlar om Viljar Hanssen  som sjuttonårig blev svårt skadad på Utöya.Viljar Hanssen. Liksom det program jag skrev om i förra inlägget är det ett bra undervisningsprogram. Jag var för många år sedan kursamanuens för kursen medicinsk psykologi och samhällsmedicin ( läkarutbildningen) och de här programmen skulle ha platsat utmärkt i den kursen.
Jag skrev för några år sedan ett par inlägg som handlade om stress och livskriser och jag tror att de inläggen kan vara  bra att kombinera med att se den här serien. Man kan i programmet om mamman som förlorade son, svärdotter och två barnbarn i en bilkrasch se faktorer som troligen bidrog till att mamman kom i genom den svåra tiden utan att bli bitter, hämndlysten. Mamman förmådde att mitt i sorgen se ljuspunkter och det hjälpte henne säkert att så småningom leva genom sorgen. I varje fall säger forskaren Susan Volkman att just att förmå att se ljuspunkter är en väg till att klara sig igenom det svåra. Att när man är svårt sjuk, kanske döende eller när man vårdar någon i den situationen kan det hjälpa om man kan njuta av en vacker soluppgång eller något "ljust" som dyker upp i det mörka skeendet?

klicka på bilden för att kunna läsa texten
Jag tror att med att skapa sig en emotionell buffert att ha vid svår stress, svåra händelser kan vara bland annat att försöka lägga märke till det vackra, det glada, det positiva i tillvaron. Är man inte van att se det när man mår okay blir det sannolikt inte lätt att se de ljusa ögonblicken i tunga tider.

Även i Viljar Hansens berättelse hittar man faktorer som kan ha bidragit till att han på något sätt kommit igenom de psykiskt svåra upplevelserna och de svåra kroppsliga skadorna och nu har vad man kan förstå har en möjlighet till ett bra liv framför sig. Det finns flera punkter i Susans Volkmans föredrag som man kan känna igen i berättelsen och som kan ha hjälpt Viljar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar